Hlavní obsah

V Bohumíně zdemolovali další dva zchátralé domy

Novinky, Lucie Balcarová

Další dva vybydlené domy „hrůzy“ ve vyloučené lokalitě jdou v Bohumíně právě k zemi. Jeden cihlák v Jeremenkově ulici padl předloni, v těchto dnech tady těžká technika srovnala se zemí další dva. Objekty pocházely z roku 1896 a vznikly současně se zdejšími drátovnami jako domovy pro mistry.

Foto: Pavel Čempěl
Článek

Lokalita „drátoven“ byla ještě před sto lety chloubou města. Dominovala jí výstavní ředitelská vila, hotel a domy pro inženýry a mistry v nově vzniklých drátovnách. O několik desítek let později se však proměnila v ghetto, v němž jsou teď nepřehlédnutelné soukromé ubytovny. Město se pracně snaží zbavit jí této nálepky, ale jde to pomalu a složitě. Jedním ze způsobů jsou právě demolice.

„Postupujeme podle dlouhodobého plánu, co s vyloučenými lokalitami. Ve vytipovaných městských domech volné byty znovu neobsazujeme, a jakmile je dům prázdný, pustíme se buď do rekonstrukce, a tam, kde není vhodná, přichází na řadu demolice. Postupně by tak všechny problémové lokality měly zmizet,“ uvedl starosta Bohumína Petr Vícha.

První ze tří domů v Jeremenkově ulici nechalo město zdemolovat na jaře 2015. Tehdy na jeho odstranění získalo dotaci. Dům byl prázdný a i přes zabezpečení do něj stále vnikali zloději a rozebírali jej. Demolice jejich řádění ukončila.

V dalších dvou cihlových domech byly ale stále některé ze třinácti bytů, kterými město disponovalo, obsazené. Poslední nájemníci je opustili na sklonku loňského roku a až pak mohly začít přípravy na jejich bourání. To už město hradí z vlastního rozpočtu, likvidace přijde na 1,3 miliónu. Po jejich odstranění přijdou na řadu terénní úpravy a zatravnění plochy. Až město plochu zrekultivuje, chce pozemky nabídnout k prodeji přilehlým drátovnám.

Další bourání je v tady plánu příští rok. K zemi by měl jít už prázdný obytný dům u drátovenského mostu v Drátovenské ulici. Ten je od dnes už zdemolovaných domů v Jeremenkově ulici vzdálen asi dvě stě metrů. Příští rok čeká strhnutí ještě pětici domů v Revoluční ulici nedaleko areálu Faja. V městském rozpočtu jsou na to vyčleněny téměř 4 milióny korun.

„Domy jsou na tak odlehlém místě, že je mezitím sběrači kovů stihli částečně rozebrat, zůstaly z nich jen holé zdi, jsou bez střech, oken i dveří. Jediným řešením je demolice a volné pozemky pak nabídnout zdejším průmyslovým podnikům k prodeji,“ dodal starosta s tím, že za posledních deset let tak padlo k zemi na pěti různých místech celkem 18 městských domů, například v Pudlově nebo ve Starém Bohumíně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám