Hlavní obsah

V Bohumíně začala proměna lokality Osvěta

Novinky, Milan Haluška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lokalita Osvěta na křižovatce ulic Čs. armády a Svatopluka Čecha naproti supermarketu Billa v centru Bohumína bude mít už brzy novou tvář. V minulých dnech totiž začalo město s její revitalizací. Ta potrvá až do října a přijde na 5,6 miliónu korun.

Foto: Pavel Čempěl
Článek

Vzniknou tu nová parkovací místa, přibydou chodníky, lavičky, veřejné osvětlení i zeleň. Z velké části zafinancuje proměnu evropská dotace ve výši 4,5 miliónu korun. Lokalita zdědila jméno po divadle Osvěta, které zde stálo až do druhé poloviny 80. let minulého století, podobně jako domy s obchůdky. Ohraničují ji ulice Čs. armády, Sv. Čecha, 9. května a také Rafinérský lesík.

Na prostranství až dosud fungovalo provizorní parkoviště. Zbytek nevyužité zatravněné plochy křižovaly jen vyšlapané chodníčky. Lidé si před časem v anketě přáli, aby zde vzniklo parkoviště a odpočinková zóna. Radnice teď proto začala jejich přání naplňovat.

"Po dlouhých projekčních přípravách se dostáváme k realizaci další etapy regenerace panelových sídlišť. Věřím, že bude stejně úspěšná jako ty dosavadní a že ji naši občané opět přivítají. Panelová sídliště tak spolu s postupným zateplováním všech věžových domů mění svou tvář a mohou tak být příjemnějším místem k životu," řekl starosta Bohumína Petr Vícha.

V místech, kde až donedávna parkovala auta na udusaném recyklátu, vznikne plnohodnotné parkoviště pro pětačtyřicet vozů. "Povrch bude tvořit zatravňovací dlažba. Parkovací plochy od sebe oddělí zelené pásy s keři," uvedla Eva Mrázková z odboru rozvoje a investic bohumínské radnice.

Zásadní novinkou a motoristy vítanou změnou bude možnost vjíždět na parkoviště přímo z blízkého kruhového objezdu. Aby však řidiči tuto inovaci nezneužívali a nezkracovali si tudy cestu z přilehlých sídlišť, upraví provoz na parkovišti dopravní značky.

Na jednom konci parkingu, a to u ulice Svatopluka Čecha, přibude prostor pro kontejnery na tříděný odpad. Na konci druhém, u kruhového objezdu, vznikne mlatová plocha s lavičkami. "Kromě toho se v území počítá s jeho odvodněním, opravami chodníků a výsadbou pětadvaceti stromů. Nově se tu objeví i záhony s kvetoucími keři," dodala Mrázková.

Přestavba lokality však mohla být ještě atraktivnější, kdyby se podařilo sjednotit pozemky. Městu patří většina z nich, ale parcely uprostřed lokality patří společnosti Lidl, která tady původně chtěla umístit svůj market. Odkup soukromých pozemků se však nepodařil, a tak se regenerace dotkne pouze plochy, které patří městu.

"Po dobu stavebních prací, které potrvají až do poloviny října, nebude možné parkovat jak na provizorním parkovišti, tak v části přilehlé ulice Čs. armády. Po dobu revitalizace jsou přemístěny i kontejnery na odpad do blízkosti věžového domu čp. 1073," zakončila Mrázková.

Reklama

Výběr článků

Načítám