Hlavní obsah

V Bohumíně posunují kvůli koronaviru veřejné projednání územního plánu na červen

Novinky, Lucie Balcarová

Územní plán Bohumína čekají po šesti letech změny. Dokument platný od roku 2014 potřebuje aktualizovat. Na jeho úpravu čekají v Bohumíně desítky vlastníků nemovitostí. V pozitivním smyslu se zároveň dotkne zeleně a rekreace u Kališova jezera.

Foto: město Bohumín

Územní plán Bohumína.

Článek

Veřejné jednání spojené s odborným výkladem architekta se původně mělo uskutečnit ve středu 15. dubna. Kvůli hrozbě šíření koronaviru a omezení volného pohybu se však překládá na středu 3. června.

„Pořízení změny územního plánu se řídí stavebním zákonem. Jedná se o složitý proces projednávání a schvalování, do kterého zapojujeme i veřejnost. Od poloviny března letošního roku jsme zahájili veřejné projednávání, nicméně přímá účast občanů na jednání bude z důvodu koronavirové epidemie možná až po ukončení nouzového stavu,“ uvedl vedoucí oddělení rozvoje a územního plánování bohumínské radnice Dalibor Třaskoš.

Dodal, že kdo má zájem, může nahlédnout do dokumentace fyzicky v době úředních hodin na radnici v budově A nebo prostřednictvím internetu, kde jsou na městských webových stránkách materiály zveřejněny. Zájemci je najdou v sekci Radnice, v kategorii Územní plánování, v podkategorii Územní plánování – Bohumín.

Hlavním důvodem změny územního plánu je nutnost jeho aktualizace kvůli vývoji ve městě. „Musíme řešit individuální požadavky vlastníků nemovitostí, kterých evidujeme přes sedmdesát. Počítá se také se změnou využití severní části Kališova jezera na rekreační v souvislosti se zrušením části dobývacího prostoru. A zároveň je třeba přizpůsobit územní plán pro plánovanou rodinnou výstavbu v lokalitě Petra Cingra,“ přiblížil Třaskoš s tím, že dojde i na doplnění územní rezervy pro vysokorychlostní trať, což je požadavek Moravskoslezského kraje.

Město bude v územním plánu myslet i na rozšiřování zeleně. „S novou výsadbou se počítá mezi dálnicí a Okrajní ulicí,“ doplnil Třaskoš. Změny územního plánu musí reagovat i na zrealizované záměry. Proto se v něm objeví i nová kanalizace v městských částech nebo rodinné domky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám