Hlavní obsah

V Bohumíně odstartovalo hlasování o novém názvu domova pro seniory

Novinky, Lucie Balcarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Finále ankety na pojmenování bohumínského domova pro seniory ve Starém Bohumíně vrcholí. Během necelého měsíce poslali Bohumíňáci radnici přes dvě stě padesát návrhů. Pět nejlepších teď město zveřejnilo na webu a lidé ve veřejném hlasování rozhodnou, který z nich se jim líbí nejvíce.

Foto: Pavel Čempěl

Bývalý Domov jistoty dostane od června nový název. Jaký, o tom rozhodne veřejnost.

Článek

Starobohumínský domov pro seniory s kapacitou 58 míst provozoval až do konce roku 2015 Moravskoslezský kraj. Od ledna 2016 přešel pod Centrum sociálních služeb Bohumín. Proto už nemůže používat dřívější jméno Domov jistoty. Vedení domova se proto obrátilo na veřejnost, aby pomohla s vymýšlením nového názvu.

Lidé reagovali okamžitě, denně přicházelo kolem deseti nápadů. „Za tři týdny jsme prostřednictvím mailu obdrželi 220 návrhů, přes Facebook přišlo 35 návrhů. Rekordmankou se stala pisatelka, která poslala 72 návrhů. Nejčastěji si lidé přáli, aby se domov jmenoval Naděje, Pohoda, Srdce či Slunce. Tyto názvy však už u nás v republice používají jiná zařízení,“ vysvětlil místostarosta Bohumína Igor Bruzl s tím, že do finále nepostoupily ani názvy kuriózní a nepříliš důstojné. I těch se sešlo několik desítek. Patřil mezi ně například Hnědoušek či Kotec.

„Jedním z kritérií pro nové jméno bylo, aby byl název originální a snadno zapamatovatelný. Nakonec jsme se pro výběr finálních variant přiklonili i k tomu, že všechny mají spojitost s Bohumínem. Tři názvy odkazují na bohumínské řeky Odru a Olši, další pak na jméno města nebo provozovatele domova,“ upřesnil místostarosta.

Do finále tak míří pět názvů. Domov pro seniory v Bohumíně by se mohl jmenovat Bohunka, Meandry, Odráček, Na Soutoku nebo Cesmína (zkratka podle provozujícího Centra sociálních služeb Bohumína).

Ve veřejném hlasování na webu www.bohumin.cz teď mohou Bohumíňáci ovlivnit, jak se domov nakonec bude jmenovat. Hlasovat je možné až do 31. května. Autor vítězného návrhu obdrží jako poděkování balíček dárkových předmětů. Z jednoho počítače či telefonu je možné zaslat pouze jeden hlas.

Pojmenovávání institucí či ulic podle nápadů veřejnosti je v Bohumíně už tradicí. Lidé například vymýšleli název pro zdejší dům dětí a mládeže Fontána, hotel z bývalého vodojemu Penzion ve věži, farmu s domácími zvířaty Mauglího ranč nedaleko zdejšího aquacentra či městskou kulturní agenturu K3 Bohumín, která se stará o kino, knihovnu a kulturu. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám