Hlavní obsah

V Bohumíně odstartoval úklid po zimě, řidiči musí na pár hodin přeparkovat

Novinky, Lucie Balcarová

Bohumínem křižují čisticí stroje i veřejně prospěšní pracovníci s metlami a lopatami v rukou. Ve velkém odstartoval ruční i strojní úklid města po zimě. Stojní zametače vyrazily do ulic v předstihu, aby strusku a písek použitý při zimní údržbě, odstranily z chodníků a cest.

Foto: Lucie Kolková
Článek

Tento týden navíc začalo blokové čištění ulic. Silničáři při něm spoléhají na zodpovědnost řidičů, kteří musejí z vytipovaných silnic na pár hodin své vozy přeparkovat.

„V terénu máme velký silniční zametač i dva menší chodníkové. Na základní očistu teď navázalo blokové čištění. To bude probíhat na téměř dvaceti komunikacích, kde trvale parkují auta, až do května, vždy v pondělí nebo ve středu. Řidiče vždy týden dopředu upozorníme pomocí dopravních značek na to, aby svá auta nezapomněli v konkrétní den na několik hodin přeparkovat. Pro kompletní a bezproblémový úklid je nejdůležitější, aby ulice, které se čištění dotkne, byla prázdná a zaparkovaná auta nepřekážela čisticím vozů, které se musí dostat s kartáči až ke krajnici, kde se drží největší nečistoty po zimě,“ uvedl Martin Rajnošek z městských technických služeb BM servisu.

Blokové čištění startuje přibližně od půl sedmé ráno, zákaz stání platí na předem určených místech od šesti hodin. Technické služby proto spolupracují s městskou policií, která jim pomáhá zaparkovaná auta z ulic, kde má čištění probíhat, odstavit.

„Přestože mají řidiči informaci s týdenním předstihem, každý rok se stává, že zákaz stání ignorují a auta nepřeparkují. Proto se pak pokoušíme zapomnětlivé řidiče kontaktovat a bohužel musíme přistoupit i k pokutám. U těch, které se nám zastihnout nepodaří, pak použijeme autobotičku,“ uvedl ředitel bohumínských strážníků Karel Vach s tím, že při včerejším blokovém čištění rozdala policie za nerespektování zákazu stání patnáct pokut a nasadila sedm „botiček“.

Bloková čištění budou probíhat každé pondělí (s výjimkou státních svátků) až do prvního května. Kvůli státním svátkům pak proběhne dvojí blokové čištění ve středu. Technické služby i strážníci žádají řidiče o spolupráci. V opačném případě hříšníky stojící v zákazu stání pokuta nemine.

Město spravuje zhruba 58 kilometrů cest. V letošním roce rozšíří vozový park o další silniční zametač.

Reklama

Výběr článků

Načítám