Hlavní obsah

V Bohumíně mají třináctý český rekord, tentokrát díky hře Bim bam bidi

Novinky, Lucie Balcarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už třináctý český rekord se podařilo získat v Bohumíně. Tentokrát ho má na svědomí téměř tisícovka školáků. Na zaplněném náměstí T. G. Masaryka jich včera přesně 945 současně provádělo rytmickou hru na tělo Bim bam bidi.

Foto: Pavel Čempěl
Článek

„Začalo to nevinně. Nejprve jsme s asi sedmdesáti dětmi vloni v tělocvičně vystupovali s rytmickou hrou Cup song, ke které je zapotřebí plastový kelímek, tvrdý podklad, trocha hudebního sluchu a hlavně trpělivosti. Na začátku roku jsme pak vyzkoušeli další rytmickou hru Bim bam bidi, která také kombinuje zpěv s rytmem. U slova „bim“ se tleská, u „bam“ se luská na prsty a „bidi“ se pleská o nohy. Když hru začala ovládat celá škola, napadlo nás, jestli se nepokusíme o nějaký rekord. A povedlo se, což je skvělé,“ uvedla kantorka Marcela Suchánková z Masarykovy základní školy v Bohumíně, která stála u zrodu celé akce.

Před pokusem o rekord oslovila Marcela Suchánková i další školy, a to nejen v Bohumíně, ale i v sousedním Rychvaldě, zda by se do pokusu nechtěli také zapojit. Slovo dalo slovo, kantoři i děti se nadchly pro společnou věc a pak už se dva měsíce v hodinách hudební výchovy hra trénovala.

Do některých škol se kantorka z Masarykovy základní školy sama vypravila, aby kolegy i školáky hru naučila. Do pokusu o rekord se tak zapojili nejen všechny bohumínské školy, ale také zdejší gymnázium i žáci ze základní školy v Rychvaldě.

Bohumín se díky hře Bim bam bidi stal držitelem třinácti českých rekordů. První získal v roce 2006, kdy zhruba dva tisíce Bohumíňáků ukotrmelcovalo během 11 hodin neuvěřitelných 100 kilometrů a 47 metrů.

Druhý rekord se podařilo Bohumínu získat v roce 2008, kdy se na náměstí T. G. Masaryka sešlo 692 lidí s knihou v ruce. Třetí rekord Bohumíňáci vybojovali v roce 2009 díky neuvěřitelným 1444 plyšákům na náměstí. Čtvrtý rekord získali Bohumínští v roce 2010, když se na náměstí sešlo 309 lidí se solí.

Pátý a šestý rekord si Bohumín připsal v roce 2011. A to v červenci za náměstí Sv. Floriána, které se stalo svou rozlohou 56 m² nejmenším náměstí v České republice. Šestý rekord získal v říjnu za 326 lidí s novinami na náměstí. Sedmý rekord vybojovali Bohumíňáci v roce 2012, kdy na náměstí přišlo 254 lidí se vstupenkou z kulturní akce.

Osmý rekord vybojoval Bohumín v roce 2013, kdy se na srpnových pivních slavnostech čepovalo neuvěřitelných 92 druhů piva. K osmi rekordům přibyl v roce 2014 devátý, kdy se při otevírání unikátní lanové atrakce pro děti i dospělé – Mauglího stezky ve zdejším Hobbyparku, sešlo na jednom místě 320 lidí s maskou zvířete.

Desátý rekord si Bohumín získal v září 2014 Bohumín za svou sportovní halu, která je díky svým extrémním rozměrům největší sportovní plochou se čtyřmi hřišti pod jednou střechou zapsána v České knize rekordů. Jedenáctý rekord získal Bohumín za největší počet lidí (425) pojídajících hroznové víno na jednom místě v časovém rozmezí 45 minut.

Dvanáctý rekord získal Bohumín vloni na vánočních trzích, a to za nejvíce dopisů Ježíškovi vhodných do poštovní schránky za jeden jediný den. Bohumíňáci jich do schránky vhodili neuvěřitelných 1240.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám