Hlavní obsah

V Bohumíně mají další dva nové přechody pro chodce

Novinky, Lucie Balcarová

Do práce, domů i do obchodu bezpečněji. A to díky dvojici nasvětlených přechodů pro chodce za téměř 900 tisíc korun, které vyrostly v uplynulých dnech hned na dvou frekventovaných silnicích v Bohumíně.

Foto: Pavel Čempěl

Nový přechod pro chodce v Lidické ulici u zdejší chemičky Bochemie.

Článek

První vznikl v Šunychelské ulici u supermarketu Lidl a druhý v Lidické ulici u zdejší Bochemie, kde navazuje na železniční lávku pro pěší. Své místo našly „zebry“ v místech se zvýšeným pohybem chodců. Šunychelskou ulici křižují chodci i cyklisté při cestě do zdejšího supermarketu. Vybudování přechodu tady bylo jednodušší než na opačné straně města v Lidické ulici.

„Upravovaly se tady stávající chodníky a na jedné straně jsme jej museli dokonce o metr rozšiřovat. Díky tomu mohl vzniknout vodicí pruh pro nevidomé. Ten tvoří speciální zámková dlažba s výstupky, které slabozrací poznají, když na ně vstoupí. Také je pro ně na jedné straně chodníku vyvýšený obrubník, aby o něj mohli ťukat hůlkou,“ řekl Michal Maslák z odboru rozvoje a investic bohumínské radnice s tím, že prvky pro postižené jsou momentálně součástí všech nově budovaných přechodů. 

O něco složitější byla realizace přechodu v Lidické ulici. Tady nejprve musel vzniknout na straně „chemičky“ nový čtyřicetimetrový chodník, který by chodce přivedl k přechodu. Ten vyrostl v místech, kde ještě před nedávnem protékal potok. Voda z něj se proto musela svést do potrubí, příkop se zasypal a až pak se řemeslníci mohli pustit do stavby chodníku a pak i přechodu.

Obě „zebry“ mají i nové nasvětlení a vodorovné značení v podobě optických brzd, které upozorňují řidiče na blížící se přechod. Výstavba obou přechodů stála město bezmála jeden milión korun. Větší část, a to 85 procent nákladů však radnici pomůže uhradit dotace z Regionálního operačního programu (ROP).

V letošním roce už vyrostl jeden nasvětlený přechod u zdejší radnice a ještě jeden přibude u zdejšího kina. V příštím roce se pak počítá s novým nasvětleným přechodem v ulici Osvoboditelů. Jeho výstavba se plánuje za křižovatkou s ulicí Čs. armády, mezi obytnými domy a zdejší restaurací Carrabbas.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám