Hlavní obsah

V Bohumíně mají asi jako první v zemi rozpočet na příští rok

Novinky, Lucie Balcarová
Aktualizováno

Šestnáctý český rekord by si do své sbírky mohli připsat v Bohumíně. Tentokrát za schválený rozpočet pro rok 2018. Bohumínští zastupitelé totiž zřejmě jako první v republice schválili tento týden rozpočet pro příští rok. Počítají s tím, že opět budou hospodařit se 750 milióny korun.

Foto: archiv města Bohumína

Vizualizace budoucí podoby smuteční obřadní síně ve Starém Bohumíně.

Článek

Téměř 160 miliónů proinvestují. Rozpočet Bohumína přitom počítá i s rezervou na případné dokrytí dotačních akcí a neočekávané výdaje ve výši 15 miliónů korun.

„Bohumínský rozpočet je každý rok silně proinvestiční. Letos jsme si s jeho přípravou pospíšili, možná jsme dokonce první město v zemi, které už má schválený rozpočet na příští rok. Důvody jsou jasné, chceme začít co nejdříve s vypisováním výběrových řízení. To se nám osvědčilo už v minulosti. Už máme vyzkoušeno, že v zimě firmy ještě nemají dostatek zakázek a díky tomu jsme schopni vysoutěžit u plánovaných investic co nejnižší ceny, a šetříme tak městské finance na další akce," řekl bohumínský starosta Petr Vícha.

Do bydlení investují Bohumínští v příštím roce přes 70 miliónů korun. „Z velkých investičních akcí se vrhneme na zateplování cihlových domů a počítáme i s hromadnými opravami výtahů za 11 miliónů korun. S těmi jsme začali už letos a v příštím roce budeme ještě ve větší míře pokračovat,“ uvedl Vícha.

Dodal, že v příštím roce počítá město i s demolicemi zchátralých domů v lokalitách ulic Drátovenské a Revoluční za téměř 4 milióny korun. Zásadní proměnou projde v příštím roce i smuteční obřadní síň ve Starém Bohumíně za 6 miliónů korun.

Do dalších oblastí dá Bohumín asi 90 miliónů korun. Po bydlení půjde v příštím roce nejvíce peněz do sociální oblasti, a to 40 miliónů korun. V plánu je totiž přestavba budovy bývalé střední školy v Masarykově ulici, kterou město získalo od kraje, na centrum sociálních služeb s denním stacionářem i sociálně-terapeutickými dílnami.

Nebudou chybět ani investice do veřejných prostranství, chodníků, parkovišť i kanalizací. Nejzásadnější bude pro Bohumíňáky vznik kruhového objezdu za 12 miliónů korun na křižovatce ulic Bezručova a Revoluční, v jejíž těsné blízkosti se nachází hned několik průmyslových podniků, do kterých dojíždějí kamiony i osobní doprava.

Do výstavby nových chodníků i cyklostezek v městských částech půjde přes 20 miliónů korun. „Projektujeme pro větší bezpečnost chodců nové chodníky. Díky Místní akční skupině Bohumínsko si chceme sáhnout na evropské peníze a z nákladů na jejich výstavbu zaplatit z rozpočtu města jen pět procent,“ vysvětlil Vícha.

Milióny půjdou také do sportu, školství a volnočasových aktivit. U přírodního Kališova jezera, kam v létě míří tisíce lidí, by mělo vzniknout provizorní městské parkoviště. Dům dětí a mládeže Fontána by měl dostat novou fasádu a opraví se i povrch atletického oválu v základní škole Čs. armády v centru Bohumína. Cyklisty i in-line bruslaře by mohlo potěšit prodloužení stávající stezky kolem Vrbického jezera za 4 milióny korun.

„Očekáváme, že hospodaření letošního roku opět skončí přebytkem, takže ušetřené peníze tradičně využijeme na posílení investic a rozšíříme naplánované opravy chodníků a cest,“ dodal starosta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám