Hlavní obsah

V Bohumíně bojují proti hazardu

Novinky, Milan Haluška

Proti hazardu, hracím automatům či videoterminálům v Bohumíně bojují už osm let. Město vydalo zákazovou vyhlášku, šestkrát ji rozšířilo a počet automatů klesl ze 140 na 30. Bohumín tak přišel ročně o pět milionů korun. Byla to jakási daň za klid a pořádek, které Bohumín chtěl ve městě mít.

Foto: Milan Haluška

Ilustrační foto

Článek

Gamblerství rozvrací rodiny, zvyšuje kriminalitu, způsobuje poblíže heren hluk a nepořádek. Zdánlivý klid, kdy se Bohumínu podařilo vymýtit z města herny, trval asi rok a pak Ministerstvo financí (MF) ve městě i přes nesouhlas města povolilo asi 250 videoterminálů, z toho 141 do míst se zákazem. Problémy se tak vrátily a trvají dodnes.

Město v roce 2011 rozšířilo zákaz i na provozování videoterminálů. Ty jsou podobné výherním hracím automatům, ale na rozdíl od nich berou mnohem větší vklady. "Z tohoto důvodu jsme před rokem rozšířili zákaz také na videoterminály. To v budoucnu zabrání ministerstvu financí, aby u nás v Bohumíně povolilo další videoterminály," uvedl starosta Bohumína Petr Vícha.

Nejpozději do dvou let by však i tyto přístroje měly z města zmizet. A to díky novele loterijního zákona, která zkracuje povolení pro videoterminály z deseti na tři roky.

"Naději, že se zbavíme videoterminálů, jsme už vkládali do prvního verdiktu Ústavního soudu, který řekl, že videoterminál je totéž co výherní hrací automat, a proto je města mohou regulovat a zakázat. Před rokem jsme proto žádali ministerstvo financí, ať v Bohumíně zruší všechna povolení pro protiprávně povolené videoterminály. V těchto dnech nám ovšem přišlo zamítnutí těchto žádostí," upřesnil starosta Vícha.

Město teď bude podávat rozklady a předpokládá, že ministerstvo na základě dalšího rozhodnutí Ústavního soudu vyhoví a začne videoterminály rušit.

"Přesto nečekáme, že to bude rychlá záležitost a ze dne na den přístroje zmizí. Ministerstvo je totiž při zahajování řízení o odstranění videoterminálů bohužel nesrovnatelně pomalejší, než bylo v době, kdy stovky přístrojů přes náš odpor prakticky ze dne na den a na deset let povolovalo. Určitě bude tvrdit, že není technicky možné ty desetitisíce protiprávně povolených přístrojů v celé zemi ze dne na den zrušit. A to je lumpárna. Může se proto klidně stát, že je ve městě budeme mít až do roku 2014, do kdy nám je tady ministerstvo povolilo," uzavřel starosta Petr Vícha.

Reklama

Výběr článků

Načítám