Hlavní obsah

V Blansku slavil starý most i děti

Novinky, Kamil Kyzlink

Ve městě Blansku, které je považováno za bránu do Moravského krasu, stojí od roku 2010 zajímavá kulturní památka. Je jí starý železniční most, jenž už dnes vlastně nikam nevede. Má ale zajímavý osud i historii a místní jej znají jako Ježkův most. V sobotu 2. června oslavil hned dvě svá výročí.

Foto: Kamil Kyzlink
Článek

A to výročí ne ledajaká, most totiž slavil 140 let od své výroby a sto let od doby, kdy byl postaven v Blansku. Přitom mnohdy chybělo málo a most už by tato jubilea nikdy neoslavil.

Nýtovaný most ze svářkové oceli byl vyroben právě ve druhé polovině 19. století a poté sloužil na železniční trati z Prahy do Plzně, kde přes něj vlaky překonávaly Berounku u Dolních Mokropes. Když bylo kolem roku 1912 rozhodnuto tuto trať zdvojkolejnit, měl most namále. Koupil jej však továrník Ježek, nechal jej rozmontovat a jeho části byly převezeny do Blanska. Zde byl most upraven, smontován dělníky z Ježkovy továrny na zemědělské stroje (později ADAST Blansko) a právě v roce 1912 začal sloužit jako vlečkový, spojil hlavní trať vedoucí z Brna do České Třebové, se zmíněným podnikem. Nákladní vozy přes něj překonávaly řeku Svitavu.

Koncem druhé světové války mostu opět zvonila hrana. Německá vojska most podminovala a hlídala. Blanenský občan Karel Musil však s nasazením vlastního života pod most vlezl a zbavil jej náloží. Tímto činem způsobil rychlý postup osvobozenecké Rudé armády.

Most tedy přežil a svému účelu sloužil až do roku 1996. Byl v podstatě nezměněn, pouze doplněn o součásti pro potřeby podniku. Po ukončení provozu vlečky i podniku zůstal most opuštěný. Jen lidé si přes něj krátili cestu na Staré Blansko, ač to bylo poměrně nebezpečné. V roce 2009, kdy měly proběhnout protipovodňové úpravy na Svitavě, měl most opět namále. Protože vadil při úpravách koryta řeky, měl být snesen, rozpálen a sešrotován. Zakročilo však místní občanské sdružení Kolejová, které most od města odkoupilo, za symbolickou korunu. Most byl přestěhován a prohlášen kulturní památkou. V loňském roce byl opatřen novým nátěrem a tak se dožil svých výročí.

Oslavy uspořádala Kolejová velkolepé. Byly spojeny se dnem dětí. Hlavně jim tedy patřil den plný zábavy okolo mostu. Vyzkoušely si zručnostní soutěže, jako hod míčkem na cíl, skok v pytli, slalom s míčem, ti s uměleckým cítěním si mohli zkusit něco namalovat. V rámci oslav vystoupila brněnská skupina Flow of Voices s finalistou SuperStar Petrem Ševčíkem.

Odpolední program otevřela letecká a tanková bitva v režii Midway Navy Clubu z Brna. Ta se odehrála na nábřeží Svitavy kousek od mostu a těšila se obrovskému zájmu. Sotva už Blansko zažije, aby lidem nad hlavou létaly Mustangy a Spitfiry, či se po zemi proháněly Tigery a Shermany, byť v malé velikosti.

Nechyběl skákací hrad, cukrová vata a technické nadšence potěšily dvojkolky Segway, nebo zahradní železnice, která bez problémů vozila děti i dospělé. Vše dokreslovali členové Kolejové oděni do dobových kostýmů, ukazujících módu od výroby mostu, až po současnost. Kdo se dost vydováděl, koupil si i nějaký suvenýr, nebo něco vyhrál, mohl se jít občerstvit ke stánku s rozličnými poživatinami.

Svá výročí po všech útrapách, co most přežil, oslavil velice důstojně. Potěšil děti i dospělé a shlížel na to, jak se všichni na jeho narozeninách baví. Tak ať už jej čekají jen lepší časy.

Reklama

Výběr článků

Načítám