Hlavní obsah

V Bělském lese změřili síly mladí orientační běžci v okresním finále

Novinky, Josef Zajíc

V novém a krásném prostředí výukového areálu v Bělském lese na okrajích tří městských obvodů Ostrava Stará Bělá, Ostrava-Zábřeh a Ostrava-Hrabůvka upořádali dobrovolníci z Městského svazu orientačních sportů Ostrava okresní postupové finále Přeboru škol 2017 v orientačním běhu.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 12.5.2017 Orientační běh 11.5.2017 Start u Lesní školy.

Článek

Závod se konal ve čtvrtek 11. května 2017 pod názvem XXVII. ročník orientačního běhu O tričko mistryň světa 2017. První ročník tohoto závodu se konal v říjnu 1991.

Pořadatelství XXVII. ročníku se ujaly učitelky ze základních škol Staré Bělé Eliška Chrástecká a ZŠ Jugoslávská Petra Zajícová.

Centrum závodu umístily do areálu ředitelství Ostravských městských lesů a zeleně, s.r.o. a Lesní školy. Prostor sousedí s výukovým areálem a Bělským lesem. Pro závod pořadatelky, za vydatné pomoci dalších učitelů a členů sportovního klubu free lepus.cz Ostrava, připravily tratě pro kategorie D 5 + H 5 (žáci 4.- 5. tříd), D 7 + H 7 (žáci 6.-7. tříd) a D 9 + H 9 (žáci 8.- 9. tříd). Pro střední školy jsou kategorie DS + HS.

Start závodu byl odstartován v 9.45 hodin. Na šest tratí vyběhlo celkem 189 závodníků, kteří běhali podle mapy Výukový areál - Bělský les v měřítku 1:3500. Tratě do mapy připravil student gymnázia Františka Hajdy z Hrabůvky Tomáš Vavřík.

Počasí se nad dětmi smilovalo. Bylo krásně, teplo, bažiny v lese téměř vyschly. O zázemí se postarali pracovníci ředitelství Ostravských městských lesů Ostrava a Lesní školy pod vedením Bc. Pavla Kotaly.

V 11. 30 hodin byl závod ukončen. Všichni byli v cíli a ti nejlepší spokojeni. Do Krajského finále Přeboru škol 2017 postupují:

V kategorii D 5 + H 5 ZŠ a MŠ Srbská z Ostravy-Výškovic. V kategoriích D7 + H 7 + D 9 + H 9 postoupily ZŠ Stará Bělá a ZŠ a MŠ MUDr. Emílie Lukášové z Ostravy-Hrabůvky. Krajské finále se bude konat v době Světového dne orientačního běhu 24. května v Třinci.

Vítězové: D5 - Čudková Kristína, Stará Bělá, H 5 - Juřeník Jakub, Mitušova 8, D7 - Adamovská Lucie, ZŠ a MŠ MUDr. Emílie Lukášové, H 7- Šimurda Adam, Gymnázium F. Hajdy, D 9 - Lukšová Magda, Stará Bělá, H 9 - Horvát Jan, ZŠ Dvorského.

V Ostravě se bude konat Světový den orientačního běhu právě v Bělském lese od 10:00 do 16:00 hodin, kde akci pořádá Sportovní klub orientačního běhu Ostrava.

V odpoledních hodinách 24. května uspořádá Světový den orientačního běhu pod názvem Orientační běh pro všechny sportovní klub Lidé v pohybu free lepus.cz v Dolní oblasti Vítkovic - Malý svět techniky U6.

Akce v areálu vysokých pecí a Bolt Tower začíná ve 14.00 hodin. Zájemci budou chodit, tlačit kočárky nebo běhat podle mapy DOV v měřítku 1:3000.

Program:

Orientační běh pro všechny a pro každého - okruh A 

Orientační běh s kočárkem, na vozíku - okruh B

Orientační Shorttrack s biatlonem - velmi krátký okruh se střelbou podle mapy - okruh C   

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám