Hlavní obsah

V Baťově institutu ve Zlíně jsou první velké exponáty

Novinky, Dana Lipovská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

14|15 BAŤŮV INSTITUT zažil historický okamžik. Do 14. budovy v bývalém Baťově areálu ve Zlíně se stěhovaly první velké exponáty. Šlo o dvě letadla a auto, součásti budoucí nové stálé expozice Muzea jihovýchodní Moravy nazvané příznačně Princip Baťa: Dnes fantazie, zítra skutečnost.

Foto: Marek Chaloupka, Studio 6.15

Tatrovka míří do nové expozice ve 14.budově

Článek

Automobil Tatra T 87 zapůjčil pro expozici zlínský soukromý sběratel. Jde o podobný typ, kterým cestovala legendární dvojice Miroslav Zikmund a Jiří Hanzelka.

„Je to ukázka kvalitní české předválečné práce. Vůz byl vyroben v roce 1939, podvozkově je velmi zdařilý, tatrovka dokázala jet až 160 km v hodině,“ řekl Jiří Valach z firmy Samohýl Motor, z jejichž soukromých sbírek veterán pochází. Automobil je stále pojízdný, do bývalého Baťova areálu ve Zlíně však byl přivezen. „Počasí neodpovídalo tomu, aby auto brázdilo silnice, navíc příprava k jízdě by trvala několik dní. A z každé Tatry musí kapat olej, aby mohla jet. To by expozicím moc neprospělo,“ s úsměvem konstatoval Jiří Valach.

Do nové muzejní expozice se stěhovala také dvě malá letadla. Motorové letadlo ZLIN XII-102, typově poslední letadlo, které se v Baťových závodech vyrábělo a cvičný kluzák ZLIN 1. Motorové letadlo sloužilo původně k výcviku pilotů a tahání větroňů. Muzeum jihovýchodní Moravy ho získalo od majitele z Kroměřížska.

„Podařilo se nám dohledat výkresy a některé části z Národního technického muzea. Jeho výroba trvala zhruba tři roky, poprvé letělo v roce 2005,“ uvedl stavitel letadla Miroslav Rakušan a dodal: „Tohle je hezké zakončení jeho krátké kariéry, ale bude se mi stýskat.“

Replika větroně je vyrobená v letošním roce a jde původně o první letadlo, které se v Baťově éře začalo vyrábět. Obě letadla budou ještě do konce tohoto týdne zavěšena v nově připravované stálé expozici Muzea jihovýchodní Moravy ve 14|15 BAŤOVĚ INSTITUTU a spolu s automobilem tak doplní těžké obuvnické stroje, které už jsou také na místě.

Prostory ve 14. budově v bývalém Baťově areálu ve Zlíně se budou v následujících měsících postupně zaplňovat dalšími exponáty a předměty. Kromě Muzea jihovýchodní Moravy čeká stěhování a instalace nové stálé expozice také zlínskou Krajskou galerii výtvarného umění. Začátkem podzimu se dočká nových prostor i Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně, která otevře 15. budovu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám