Hlavní obsah

V Anglii kalamita jak na Sibiři, tři centimetry sněhu

Novinky, Lucie Vobořilová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pár centimetrů bílé pokrývky a na britských ostrovech se doslova zastavil čas. Nefungující silniční, železniční i letecká doprava, zavírání škol a obchodů. To vše způsobilo husté sněžení v zemi, kde se se sněhovými vločkami nepočítá.

Článek

Sněhovée přeháňky se v Anglii vyskytují jen zřídkakdy. Teplota v zimním období málokdy klesne pod bod mrazu. Ale co se stane, když se očekávané přírodní zákony nečekaně změní?  

Většina Britů by tuto situaci nazvala jejich soukromou živelnou pohromou. S každým dalším nově napadaným sněhem se Anglie bortí doslova jako domeček z karet. Železniční, letecká a silniční doprava je buď naprosto nevyužitelná nebo velmi zpomalená. Tisícovky škol se zavírají napříč celou Anglií. Obchody a další veřejná místa nejsou výjimkou.

Obyvatelé zasněžené země si stěžují na vládu, na na její neschopnost zvládnout mrazivé zimní období. Britský ministr dopravy Philip Hammond se hájí tím, že na letošní zimu jsou připraveni mnohem lépe než v minulém roce. Také dodává, že dělají vše pro to, aby se Anglie znovu začala hýbat. Nicméně v těchto dnech se bez problemů nemohou po britských ulicích hýbat ani chodci. Zledovatělé chodníky a cesty dělaji své. A údržba těchto komunikací? Mizivá, téměř nulová. Pravidlo kdo chce, může, kdo nechce, nemusí, zde platí na sto procent.

Toto pravidlo také platí na silnicích. Zimní pneumatiky nejsou povinností jen závisí na zdravém rozumu řidiče. A jak to ve skutečnosti vypadá? Britští majitelé vozů jeden do druhého narážejí jako na běžícím pásu. Je prokázáno, že vůz se zimním obutím zastavíi dříve o jedenáct metrů na ledu a o osm metrů na sněhu než vůz s letními pneumatikami. Na základě této skutečnosti a na výzvy odborníků začíná britská vláda uvažovat o zavedení povinnosti zimního přezutí.

Sníh a Velká Británie zatím nejsou moc velcí kamarádi. Je tu hodněe okolností, které nutí celou zemi o zimním období přemýšlet více než kdy jindy. A tak mohou Britové jen doufat, že na další sněhovou zimu budou připraveni mnohem lépe než na letošní.

Reklama

Výběr článků

Načítám