Hlavní obsah

Uznávaná česká floristka předvedla v Klatovech své umění

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Čtyřnásobná mistryně České republiky ve floristice Hana Kindelmannová Šebestová přijela v úterý 27. listopadu do kulturního domu v Klatovech, aby tam ve velkém sálu před natěšeným publikem předvedla své floristické umění. A jako vždy svoji dvouhodinovou floristickou show rozjela ve velkém stylu.

Foto: Hana Jakubčíková Sádlíková

Čtyřnásobná mistryně České republiky ve floristice Hana Kindelmannová Šebestová v Klatovech předvedla své umění

Článek

S čím jste dnes přijela do kulturního domu v Klatovech?

Do Klatov jsem přijela předvést vánoční aranžování. Jsme tady kousek od Šumavy, takže většinou materiály, které používám, jsou hodně z přírody a jako obvykle to vždycky budou šišky, mechy, lišejníky, prostě to, co je typické pro naši krajinu.

Co je trendem letošních Vánoc?

To je otázka, kterou mi vlastně klade úplně každý. Trendem letošního roku jsou odstíny jakési mentolové nebo sivé barvy. Je to barva třeba šalvěje, která je taková zimní ojíněná květina. Druhým barevným trendem, nebo i kombinací dvou trendů, může být ještě růžová, taková zapudrovaná, která se může dělat do kontrastu s mentolovou, ale já jsem v těchto kombinacích střídmější. Vždy si vyberu jenom jednu barvu a všechny dekorace dělám tón v tónu v odstínu, který jsem si zvolila. Takže kdybyste chtěli být letos trendy, pořídíte si něco v těchto odstínech, a kdybyste se chtěli věnovat klasice, což je moje oblíbená, tak je to hnědo-béžová kombinace, nebo červeno-béžová kombinace, prostě tyhle přírodnější barvy a typičtější pro náš kraj. Při vánočním aranžování používám i hodně šišek. Dnes uvidíte několik druhů adventních věnců a kombinaci šišky, oříšky, buxus, badyán, skořice, prostě typické vánoční věci sladěné zase do takové barevnosti.

Ukázek vánočního aranžování máte spoustu na mnoha místech. Na co se třeba lidé nejčastěji ptají, nebo s čím třeba mají největší problém, když si doma dělají např. adventní věnec?

Velmi častou otázkou je technika. Člověk vánoční věnec nebo svícen někde vidí, tak si na to nakoupí ozdobičky, ale vlastně najednou neví, jak na to, jak to dát dohromady, což je na tom to nejdůležitější. Ale i odborníci, floristi, by měli nejdřív umět techniku a pak být kreativní. Takže já i tady na těchto předváděcích akcích tu práci na adventním věnci či svícnu ukazuji od základu a vysvětluji techniku, celou základní konstrukci nebo podložku, aby to drželo. A vlastně to dozdobení je až třešinka na dortu. Hlavní je opravdu ten věnec či svícen zvládnout technicky.

Prozradíte, jaké jsou Vánoce u několikanásobné mistryně ČR ve floristice?

Vánoční svátky u mne rozhodně nejsou klidné, to se musím přiznat. A nejsou ani moc ozdobené, to se také přiznám, protože vlastně to období já už mám strašně dlouho před Vánocemi a ani nemám už tak velkou potřebu si to doma ozdobit. Samozřejmě, že na Štědrý den si krásný svícen udělám z živých květů, ale že bych třeba měla pravidelně adventní věnec, to úplně není tradice. Ale vždycky dělám spousty těch výrobků a vždy si říkám: „Tenhle bych si nechala.” Ale samozřejmě ho vždycky prodám. A když bych si měla zvolit nějakou dekoraci, opravdu nepodléhám trendu, protože žiju na venkově ve starém domě, kam se mi moc nehodí barevné nebo extravagantní věci, takže v těch dekoracích se držím přírodních materiálů i doma.

Reklama

Výběr článků

Načítám