Hlavní obsah

Už třináct let pomáhá klatovský Klub Křišťál lidem s psychickým onemocněním

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Každý v sobě nosí poklad." Tak se jmenuje výstava, která je po dobu letních prázdnin k vidění v čítárně Městské knihovny v Klatovech. Výstavu připravili členové klatovského Klubu Křišťál, což je spolek pro lidi s psychickým onemocněním. S vedoucí klubu Miloslavou Matějkovou přinášíme rozhovor.

Foto: ilustrační foto z archivu Miloslavy Matějkové

Hlavní aktéři výstavy (horní část zprava) Jaroslav Kříž, Miloslava Matějková, Iveta Bzenecká, dole Petr Kocfelda a František Kocfelda

Článek

V letošním roce oslavíte už 13 let existence vašeho Klubu Křišťál. Jak došlo k jeho založení?

Chyběl mi tady kontakt s lidmi s psychickým onemocněním, proto jsem pro ně založila Klub Krystal (nyní Křišťál) Klatovy, který podporuje osobní rozvoj a seberealizaci duševně nemocných v kulturní, sportovní a společenské oblasti. K založení klubu došlo v listopadu 2006. Vytočila jsem číslo na občanské sdružení Krystal Plzeň, ozvala se mi Anny Maršáková a pozvala mne na návštěvu Krystalu Plzeň, kde jsem se asi rok setkávala s psychicky nemocnými. Tehdejší vedení Krystalu Plzeň mě pak pomohlo založit pobočný Klub Krystal v Klatovech.

Od 1. ledna 2015 jsme se přejmenovali a vznikl samostatně zapsaný spolek Klub Křišťál Klatovy. Dá se říct, že tak vznikla svépomocná skupina lidí, kteří prožili, či prožívají duševní onemocnění. Spojovala nás zároveň touha o něco usilovat a překonávat tak vlastní duševní onemocnění. Již v 80. letech 20. století v Nizozemí, Kanadě a Austrálii vznikaly takové skupinky lidí, kteří si vzali za své „recovery" tj. zotavení - touhu překovávat duševní onemocnění či problémy a dojít k jistému ozdravění a stabilizaci v životě. Sdíleli si své životní zážitky a o to samé se snaží náš Klub Křišťál.

Co se vám za těch třináct let povedlo?

Začínala jsem s 10 členy a dnes máme v klubu 20 členů a další se hlásí. Povedlo se nám stmelit kolektiv, rozvinout činnost výtvarnou, literární, hudební a v neposlední řadě rukodělnou, kterou prezentujeme pravidelně na výstavách a vystoupeních v domovech pro seniory a u zdravotně postižených. Největší radost mám, když vidím, že se členové našeho klubu změnili, do klubu se těší a že jim klub pomohl. Se svými rukodělnými výrobky se zúčastňujeme mnoha výstav, např. v čítárně Městské knihovny, v Dešenicích, v Klubu seniorů Klatovy a také Víkendu otevřených ateliérů v Plzni.

Účastníme se vycházek po pamětihodnostech Klatov s Ing. Martinem Křížem, spolupracujeme se Zdravotně postiženými "Šumava", s Klubem seniorů. Vydáváme i společné sbírky básní. Rádi jezdíme na rekondiční pobyt v Kašperských Horách. Těšíme se, že oslavíme i 13 let našeho klubu. Slavnostní večer bude mít název Šťastná 13, protože se nám povedlo mnoho dobrého.

Po celé prázdniny čítárna Městské knihovny v Klatovech hostí výstavu vašeho klubu. Co všechno lidé uvidí?

Celé dva měsíce již tradičně probíhá v čítárně Městské knihovny výstava našeho klubu. V červenci návštěvníci uvidí výstavu obrazů Jindřicha Vosmika a Lenky Kohoutové, a také fotografií a básní Jaroslava Kříže. Své básně představí i Iveta Bzenecká, Petr Kocfelda a celou výstavu doplním já svými aranžemi ze suchých květin.

V srpnu pak na ni naváže výstava rukodělných výrobků našich šikovných členek. K vidění budou šité hračky, vyšívání, aranžování, malované květináče, šperky z plastových lahví a mnoho dalšího. Výstavu připravujeme průběžně od začátku roku a podílí se na ní většina členů. Přijďte se podívat a možná budete překvapeni, co lidé s psychickým onemocněním dokážou vytvořit.

Reklama

Výběr článků

Načítám