Hlavní obsah

Už přes sto domácností v Jičíně chce levnější elektřinu a plyn

Novinky, Magda Doležalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Město Jičín od poloviny června nabízí jičínským domácnostem a malým firmám možnost zúčastnit se elektronické aukce na elektřinu a zemní plyn. Na městském úřadě probíhá sběr potřebných podkladů a již se přihlásilo přes 100 domácností. Sběr potrvá do konce července, aukce proběhne na konci srpna.

Foto: Magda Doležalová
Článek

Společnost eCENTRE a. s., která se zabývá elektronickými aukcemi, uspořádala na Městském úřadě v Jičíně každé pondělí a středu sběrné místo, kde přebírá od občanů a firem potřebné podklady. Cílem aukce je pomoci odběratelům získat lepší podmínky a ušetřit společně za energie.

Podklady se budou sbírat ještě do 31. července 2013. Poté firma uspořádá elektronickou aukci na nákup elektřiny a zemního plynu, jejímž výsledkem by mělo být snížení cen energií jičínským domácnostem a firmám. Soutěže se mohou účastnit i mimo jičínští občané a firmy z blízkého okolí. Ke snížení cen dojde na základě spojení velkého množství odběratelů i z jiných měst a společným nákupem energií prostřednictvím elektronické aukce.

Město Jičín se inspirovalo vlastní aukcí, když se se svými odběrnými místy účastnilo aukce na Komoditní burze v Kladně. Elektronické aukce již proběhly nebo nadále probíhají i v dalších městech České republiky.

„Poslední velmi úspěšná hromadná aukce proběhla na konci června. Zúčastnilo se jí přes 4100 domácností s celkem 6000 smlouvami v hodnotě přes 145 miliónů korun. Na elektrické energii jsme odběratelům ušetřili průměrně 32,87 procenta z položky silové energie a u zemního plynu to bylo 30,84 procenta. Z celkového objemu jsme tak odběratelům ušetřili přes 40,5 miliónu korun,“ uvedla Linda Fialová z partnerské společnosti eCENTRE a. s., která má sběr v Jičíně na starosti.

Sběr podkladů pro domácnosti i firmy probíhá každé pondělí a středu až do 31. července. Sběr probíhá vždy od 13 do 18 hodin. Sběrné místo je ve Velké zasedací místnosti na Městském úřadě na adrese Žižkovo náměstí 16, Jičín. 

Tato služba je pro občany dobrovolná a zcela zdarma. Soutěžit mohou jičínské i mimo jičínské domácnosti a firmy. Podklady, které je třeba přinést jsou: kopie smlouvy včetně případných dodatků a všeobecných obchodních podmínek (Elektřina / Zemní plyn), kopie ročního vyúčtování (Elektřina / Zemní plyn) včetně informace o formě placení záloh (+ uvedení čísla, např. SIPO, či BÚ), výše a četnost splátek (pokud je záloha aktuálně jiná než uvedená na vyúčtování), podepsaná smlouva mezi eCENTRE a klientem (na místě).

Následně společnost eCENTRE provede analýzu současného odběru jednotlivých klientů (vyúčtování, kopie smluv atd.), a poté bude za občany soutěžit o lepší cenu v elektronické aukci. Po soutěži partnerská společnost zprostředkuje také podpis smluv s novým dodavatelem energií.

„Domácnosti se tedy nebudou muset o nic více starat, pouze si opět přijdou na kontaktní místo podepsat novou smlouvu na základě našeho zkontaktování,“ vysvětlila Linda Fialová z partnerské společnosti eCENTRE a. s.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám