Hlavní obsah

Už mi chybí návštěvnický šrumec, říká kastelán Hrubého Rohozce. V sobotu otvírá zámek

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nečekat na oficiální turistickou sezónu se rozhodl vzhledem k mírné zimě kastelán zámku Hrubý Rohozec Jiří Holub. I když toho má přes sezónu dost, stačí pár týdnů a návštěvnický ruch mu chybí.

Foto: NPÚ Sychrov

Hrubý Rohozec je připraven na předčasnou sezónu, začne tento víkend

Článek

Uklizeno, připraveno...

„Na konci sezóny jsem vždy rád, že si na chvíli od toho šrumu odpočinu, ale za pár dnů už mi návštěvníci chybí, tak jsem se rozhodl, že otevřeme dříve, klimatické podmínky jsou dobré, zámek je připravený, naklizený, v zámecké kavárně jsou doplněné zásoby, zkrátka se již nemůžu dočkat, až přivítáme první návštěvníky sezóny 2015,“ neskrývá nedočkavost kastelán objektu MgA. Jiří Holub.

Na Liberecku budou tak již přístupné dva z osmi objektů spravovaných Národním památkovým ústavem. Kromě celoročně přístupného Sychrova zve Hrubý Rohozec návštěvníky již o víkendu 14. a 15. března a všechny další březnové víkendy, přičemž přístupny budou dva ze tří prohlídkových okruhů (I. a II. patro zámku) a to v čase od 10 do 15 hodin.

Třetí zámecký okruh, který obsahuje sklepní a také zázemí pro služebnictvo (kuchyně, lokajna…), bude přístupný pouze v případě, že bude volný průvodce. Celotýdenní provoz vyjma pondělků začne na Hrubém Rohozci od 1. dubna.

Celoročně otevřený Sychrov má připraveny novinky

Sychrov je otevřen celoročně, včetně pondělků, a to od 10 do 14 hodin. Novinkou  je již zpřístupněné návštěvnické centrum s rozšířenou prodejnou suvenýrů a také s kavárnou Bretaň.

Kromě základní prohlídky lze navštívit výstavu Z dětských pokojíčků a prohlídku Klenotnice, trezorové místnosti s plastikami z drahých kovů a kamenů turnovského rodáka Františka Khynla. O víkendu 28. a 29. března na čestném dvoře zámku proběhnou Velikonoční trhy s doprovodným kulturním programem.

Park je kvůli revitalizaci uzavřen do konání Velikonočních trhů.

Rozšířená návštěvní doba, denně od 9 do 15.30 hodin, bude na Sychrově od 1. dubna.  

Reklama

Výběr článků

Načítám