Hlavní obsah

Utíkalo se přes klášter v Klášteře do Rakous?

Novinky, Vratislav Konečný

Jsme stále v České Kanadě, opět v blízkosti státní hranice. Ves Klášter má Klášterský rybník, kostel, ale vlastní klášter chybí. Konvent pro zchátralost strhli v roce 1959, zůstal kostel Nejsvětější trojice a podzemí, které ho s klášterem spojovalo. Prý se tudy utíkalo do Rakouska...

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Stojí na mírném návrší u silnice z Nové Bystřice na Landštejn. Pokud o něm nevíte, zaznamenáte po pravici mezi vzrostlými lipami velký kostel, který vám pozvolna mizí ve zpětném zrcátku. Svatostánek je otevřen při bohoslužbách, ale o prázdninách tu jsou možné prohlídky.

Vnitřní prostor i přes velké oltáře je ohromný, trochu vzdušně prázdný, presbytář je obrácený k severu. Hlavní oltář s monumentálními sochami patronů země české je zasvěcen Nejsvětější trojici. Uvnitř se nesmí z pochopitelných důvodů fotit, podařilo se mi jeden snímek „ukecat“. Varhany jsou poměrně malé, ale kostel prý má tak skvělou akustiku, že pár píšťal stačí.

Vražedná sekta novokřtěnců pobila mnichy

Klášter nechal postavit landštejnský pán Konrád Krajíř z Krajku roku 1501. Volba místa asi nebyla zrovna nejlepší, i když bratři pauláni dělali, co mohli. Založili rybník, protože toliko ryby mohli podle řádu jíst, jiné maso ne, nakonec na tom i vydělali. Ryby šly po okolí dobře na odbyt, zvláště šlechta si pochutnávala. Pauláni přišli v časech, kdy v kraji prosazovali své myšlenky novokřtěnci, velmi radikální sekta, kteří klášter roku 1533 přepadli, 40 mnichů pobili a zpustošili budovy.

Areál byl 100 let poničený, aby toho nebylo málo, zasáhla jeho zbytky třicetiletá válka. Po reformaci přišli místo Krajířů Slavatové a katolicismus natrvalo zvítězil. Velkou vzácností kostelní byl vyřezávaný Strom života z roku 1720 od neznámého, zřejmě kajícího se mnicha, nyní se pro jistotu nachází ve sbírkách Národní galerie v Praze. Nebezpečí krádeže na opuštěném místě bylo příliš velké. Kál se tak upřímně a mocně, až se prořezal mezi mistry dřevořezbáře.

Další pohromou byly reformy císaře Josefa II. Nechal zrušit řády, zavřít kostely. Poslední rána přišla po roce 1948, kostel uzamkli, faráře vyhnali, pobožnosti ustaly. Nakonec strhli i konvent.

Zázrakem kostel v Klášteře přežil. Po roce 1990 se začalo s jeho rekonstrukcí, ideou byla dostavba konventu, ale peníze nejsou na důležitější věci.

Tajuplné podzemí bez tajemství

„Kdo chce do podzemí, zaplatí deset korun," zve do díry v podlaze průvodce. Mince zachrastily na hromádce, svíce v rukách spouštěly žhavý vosk na hřbety dlaní a dole nebylo moc co k vidění. Ještě že jsem si flešoval foťákem. Až sem půjdete, nezapomeňte na baterku.

Krypta, ve které asi pohřbívali zemřelé mnichy, se táhne pod kostelem. Že by odtud někdo kopal chodbu směr Vídeň je čirá hloupost, ale útěkářská fantazie pracuje na plné obrátky.

Reklama

Výběr článků

Načítám