Hlavní obsah

Útěk ibisů ze zoo vzbudil nečekanou vlnu solidarity při pátrání po nich

Novinky, Vratislav Konečný

Naprosto nečekanou vlnu solidarity při hledání vzácných ibisů skalních zažili pracovníci pražské zoo, odkud se ptáci z protržené voliéry dostali na svobodu. Výběh poškodil sníh, 18 ptáků mělo volnou cestu na svobodu, ale s nebezpečím, že zahynou. Do pátrání po uprchlících se pustily stovky lidí.

Foto: Petr Macek

Snímek z mobilního telefonu, ibis v centru Prahy, asi si odskočil na jedno...

Článek

Z 18 uprchlíků jsou až na jednoho všichni v zoo

Hlavně díky nim pracovníci zoo, ale i dobrovolníci, mohli  po necelých dvou týdnech ibisy odchytnout a zase vrátit zpět.

Až na jednoho, nezkušené mládě uhynulo následkem ucpání střev, sezoblo prakticky vše, co vidělo. Toho odchytli v areálu letiště v Ruzyni. Někteří ptáci se potulovali po areálu zoo, byli polapeni jako první.

Díky patří všem

„Je to ohromný a neočekávaný úspěch, za který vděčíme jak nasazení našich pracovníků, tak ohromné pomoci ze strany veřejnosti i médií. Všem jim děkuji,“ uvedl Miroslav Bobek, ředitel Zoo Praha.

Uletěl do Let

Nejdále se dostal ibis, kterého odchytli  až v Letech u Dobřichovic. Vzdušnou čarou je to asi 25 kilometrů. Další ulétl do Záp u Brandýsa, což je zhruba 20 kilometrů.

Odchytávali nejen pracovníci zoologické zahrady, ale také dobrovolníci. Nadstrážmistr Adam Šimůnek za ibisem neohroženě vyšplhal na desetimetrové lešení a v Hostivaři se odchyt ibise podařil ornitologům z Kroužkovací stanice Národního muzea. Bez pomoci desítek takovýchto nadšenců by bylo nemožné vrátit všechny ibisy zpět do pražské zoo.

Voliéra se opravuje, ptačí hrdiny můžete vidět ve voliéře situované naproti výběhu tapírů čabrakových.

Podběráky jako na ryby

K odchycení se použila různá technika, od nárazových sítí běžně používaných pro odchyt ptáků, až po speciálně upravené podběráky.  

Ibise poletujícího ve volném prostranství odchytili pracovníci zoo vystřelovacími sítěmi. V prostorách ruzyňského letiště pomohl při odchytu dalšího uprchlíka dokonce sokolnický dravec s ovázanými spáry, aby se tak předešlo zranění ibise.

Reklama

Výběr článků

Načítám