Hlavní obsah

Ústí nad Orlicí-Černovír stále dodržuje tradici stavění májky

Novinky, Stanislava Dvořáková

Osadní výbor Černovír nevynechal jediný rok, aby si v centru na návsi nevztyčil májku, na kterou jsou pak všichni obyvatelé patřičně hrdi.

Foto: Stanislava Dvořáková

Májka je každoroční chloubou osady Černovír.

Článek

Stavění májek je zvyk s tisíciletou tradicí. Připomínaly, že se příroda probudila, symbolizovaly nový život a přicházející úrodu. Od středověku na návsích, vesnicích a ve městech měly i společenský charakter.

K veselé zábavě pak přispívaly pokusy ukrást májku svým sousedům. Takovou májku bylo třeba celou noc bedlivě hlídat. Ranní kuropění nezřídka přineslo překvapení, kde májka je a kde není. Pokud se povedlo její přemístění, museli ji původní vlastníci případně i vykoupit. Kromě mohutných centrálních májek stavěli mladíci ještě májky pod okny dívek svého srdce.

Proto Osadní výbor Černovír vyzval především svobodné mládence, aby v sobotu 29. dubna přišli pomoci při stavění májky. Těch mládenců se sice moc nesešlo, možná je odradila polední bouřka. Aprílové počasí však zajistilo, že v 15 hodin vysvitlo sluníčko a tak práce se stavěním mohly bez problémů začít.

Nakonec se tohoto úkolu jako každým rokem zhostil místní dobrovolný hasičský sbor. Ti letos dali hlavy dohromady, popřemýšleli nad možnostmi současné techniky a namáhavá ruční práce, i když souvisí s bývalou tradicí, vzala za své. Nebylo žádné hloubení jámy, jištění podpěrami, náročné i nebezpečné zvedání lany. Vše obstarala technika, jen se přizdobil vršek a ozdobný kruh pentlemi a 25metrová májka byla vmžiku vztyčena. Ani zaseknuté lanko uprostřed stožáru nebylo problémem. Stačil rozkládací žebřík z výbavy hasičského vozu, šikovný hasič a bylo po závadě.

Obavy z krádeže této májky její stavitelé nemají. Ještě nikdo nikdy se o to nepokusil a tuto letošní by ani odnést nedokázal. To snad jedině tornádo - a to se v této oblasti ještě nevyskytlo.

Mohutná májka bude pro osadu Černovír celý květen nejen chloubou, ale i symbolem jara. Jako ozdoba návsi skončí 29. května při posezení sousedů s ochutnávkou tradičních domácích specialit a zábavným soutěžním odpolednem pro děti.

Reklama

Výběr článků

Načítám