Hlavní obsah

Ústecký autosalón potěšil tisíce návštěvníků

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již pošestnácté otevřela Střední odborná škola automobilní v Ústí nad Orlicí brány svého areálu dílen v Hylvátech, aby poskytla zájemcům přehlídku dopravních prostředků všeho druhu od historie až po současnost doplněnou bohatým programem.

Foto: Stanislava Dvořáková

Historii a vývoj motoristického průmyslu představila výstavka s obrazovou dokumentací na instalovaných panelech.

Článek

V sobotu 27. září se uskutečnil 16. ročník oblíbeného a hojně navštěvovaného ÚSTECKÉHO AUTOSALÓNU - EKOMOBILITA 2014, který probíhal od 9 do 17 hodin v areálu dílen Střední školy automobilní v Ústí nad Orlicí - Hylvátech.

Letošní autosalón se stal početně zastoupenou přehlídkou dopravních prostředků všeho druhu. Na venkovním prostoru bylo k vidění přes 50 nových vozů všech významných prodejců automobilů nejen Pardubického kraje. V hale si pak bylo možné vytvořit porovnání s vozy z let 1950 až 1990 (Fiat, Volvo, Simca, Renault, Opel, Ford a další).

Početné zastoupení měly i hybridy, elektromobily, elektroskútry a elektrokola, včetně firemních elektromobilů a hobby strojů. Doplněné byly o ukázku pomocných dopravních prostředků pro osoby s pohybovým omezením, a to elektrické skládací koloběžky s možností dokoupení košíku a sedla a seniorského elektrického vozíku vhodným na rekreaci i nákupy s praktickým otočným sedlem pro snadné vystupování. Oba prostředky vyhovují požadavkům pro provoz na pozemních komunikacích. Na děti je pamatováno elektrickou dětskou motorkou.

Ukázka ekomobility byla doplněna letadlem OK-QUA 98 s baterií E.ON, která pomáhá šetřit peníze i přírodu.

Historie byla prezentována v samostatném sále vozem Praga a vývojem motocyklů počínaje závodním kolem Rolo Peugeot 1910 se současným vyobrazením historie doby na instalovaných panelech.

Další zastoupení měly závodní vozy i se získanými poháry a závodní motocykly současné (včetně ústeckého šestiválce firmy FGR) i historické. Nechyběla ani ukázka STK a pro děti možnost projížďky na šlapacích kárách. Problematiku bezpečnosti silničního provozu přiblížil BESIP.

Podstatnou část výstavy dále tvořila vojenská technika, vybavení policie a hasičů, komunální, zahradní a zemědělská technika. Ukázka využívání energie v oblasti zemědělských strojů byla pod heslem dřina strojům, kdy od původního ručního cepu se přešlo k výmlatu obilí na čistící mlátičce s vytřásadly a čištěním ventilátorem. Vystaven byl i stacionární elektrický motor z roku 1932. Exponáty byly zapůjčeny z hospodářské usedlosti Jaroslava Záleského v Sopotnici.

Historii této doby dokládala i hasičská parní stříkačka z roku 1908 a permanentně areálem projíždějící parní válec.

Pro kutily byla připravena modelářská výstava a ukázka různých modelů s dálkovým ovládáním. Pro mladé zájemce o studium na SŠA to byly informace o čtyřletém maturitním studiu a učebních oborech a novince maturitního oboru průmyslové ekologie a učebního oboru autolakýrník.

Součástí akce byla i módní přehlídka SŠUP pracovního a sportovního oblečení a motoshow Michala Martínka, trialshow Lukáše Petráčka ze skupiny Crazyday a vystoupení freestylebikové skupiny Zdeňka Nepraše.

Další možností byla návštěva Dne otevřených dveří v areálu teoretické výuky na Dukle s prohlídkou moderních výukových prostorů včetně tělocvičny s horolezeckou stěnou.

Reklama

Výběr článků

Načítám