Hlavní obsah

Úspěšný víkend pro tanečnice orientálních tanců na mladoboleslavském festivalu Arabesque

Novinky, Eva Shareefa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do Mladé Boleslavi se sjeli o víkendu 18. až 20. března fanoušci orientálních tanců z celého Česka, ze Slovenska i ze zahraničí. Soutěžilo se o prvenství na 7. ročníku taneční soutěže orientálních tanců festivalu Arabesque. A některé tanečnice se učily novou techniku na seminářích s lektorkou Wardou.

Foto: Eva Shareefa

Festival Arabesque 7.ročník 2016 v Mladé Boleslavi

Článek

Samotná soutěž ukázala, jakým vývojem prošla komunita, která se orientálními tanci, a to nejen v ČR, zabývá. Mnoho tanečnic už ví, jaké kostýmy se nosí ke kterému tanečnímu stylu, zda se řadí jejich taneční styl ke klasickému, folklornímu či stylu fusion. Ne vždy jsou schopné však sami správně vybrat folklorní hudbu. Změny aranžmá jednotlivých skladeb určují, o jaký folklorní styl a tanec se jedná a jaký kostým si obléci.

Odborná porota složená s tanečnic a lektorek napříč tanečními styly orientálních tanců byla tak vystavena velmi náročnému úkolu. Nejen ohodnotit, vybrat první tři místa, ale i dávat po soutěžním dni doporučení a rady ke zlepšení všem tanečnicím, které o tuto zpětnou vazbu požádaly.

Pestrá škála, přímo mozaika tanečních stylů, byla k vidění v Domu kultury, kde se samotná soutěž konala. Na divadelním sále se představily tanečnice ve fusion stylech, jež kombinují orientální tanec třeba s flamenkem, nebo s tancem čínských vějířů. Tato skupinová i sólo disciplína rozpoutala také vášnivé debaty u soutěžících i u poroty, co vlastně fusion styl je a jak jej správně uchopit a prezentovat, jakou délku kostýmu zvolit, jaké propriety, a jak zajistit myšlenku svého tanečního příběhu ve stylu fusion orient. Samotná porota byla složena z tanečnic stylů tribal dance, orientální tance klasické i folklorní, fusion styly flamenko orient, bollywood, klasické indické tance. 

Mezi oceněními tanečnicemi si krásné třetí místo odnesla také taneční skupiny Layla flamenco orient taneční školy Shareefa z Mladé Boleslavi. Prvenství patřila převážně týmům z Prahy, z Pardubic, ale i z Ruska. Soutěžilo se v 14 kategoriích, 107 startech a celkově tak Mladá Boleslav hostila na dvě stě soutěžících. 

Divácké oko bylo zcela jistě potěšeno jak soutěžním kláním, pestrými kostýmy a styly, tak Opening Gala nigh. Ta otevřela v komornějším, ale velmi elegantním stylu celý festival Arabesque, jeho 7. ročník. Čestným hostel byl profesor Dr. Charif Bahbouh, jenž představil knižní novinky orientálního nakladatelství Dar Ibn Rushd, jediného svého druhu v ČR a na Slovensku.

Tanečnice, které touží po zlepšení své techniky a po nových tanečních stylech, využívají možnosti trénovat a zase trénovat, a ne jinak tomu bylo na festivalu Arabesque. Dělo se tak českobudějovickou tanečnicí a odborníci na orientální tance, s lektorkou Wardou, která učila a předávala své znalosti v oblasti zemitého tradičního stylu z Egypta, kterému se říká beledy. Druhý seminář zaměřila na tanec, kterému se říká Ruský cikánský tanec s šátkem, ale lze jej prezentovat i tancem bez šátku, jen s využitím bohaté kolové sukně. V této formě tance se předpokládá jistá hbitost nohou, výraz a energie tanečního interpreta tohoto stylu. 

Reklama

Výběr článků

Načítám