Hlavní obsah

Úspěšná valašská zpěvohra chystá na neděli reprízu

Novinky, Blanka Kovandová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velký aplaus sklidila premiéra valašské zpěvohry Osloboděná slibka. Dav tleskal více než stovce účinkujících vestoje. Autoři sklidili pochvalu laické i odborné veřejnosti. Nyní zvou na reprízu lidového libreta. Na programu je už tuto neděli 25. listopadu od 16 hodin v Kulturním domě ve Vsetíně.

Foto: Archiv pořadatele

Osloboděná slibka

Článek

Takzvanou valašskou operu připravil Valašský orchestr lidových nástrojů společně s Domem kultury Vsetín u příležitosti 10. výročí založení orchestru. Na premiéru bylo vyprodáno pomalu čtrnáct dní dopředu. Na reprízu zbývají poslední lístky.

"Podle ohlasů představení publikum nadchlo. Dojalo podle všeho nejen ženy. Přijali jsme i gratulace odborníků, čehož si velice vážíme. Celý ansámbl včetně orchestru si to určitě zaslouží," míní umělecký vedoucí, dirigent a autor hudby Jiří Kašpar.

Že nejde o nějaké provinční divadlo, dokazuje i obsazení - hlavních rolí se zhostili sólistka Brněnského orchestru lidových nástrojů Klára Blažková-Obručová a Rudolf Danajovič, choreograf a někdejší vedoucí taneční složky Vojenského uměleckého souboru písní a tanců Ondráš Brno. Právě oni představují dvojici Aničku a Janíčka, kterým není v lásce přáno. Dalšími výraznými postavami zpěvohry jsou Ivana Kašparová a Martin Rožnovják, Jaroslava Špačková a Josef Králík, v dětském podání potom Kristýna Kašparová, Tereza Kašparová a Marek Hromada.

„Kromě dalších účinkujících, kteří se představili na premiéře, si budou moci návštěvníci reprízy poslechnout profesionální seskupení členů operního sboru Národního divadla Moravskoslezského a Žesťovou harmonii Filharmonie Bohuslava Martinů Zlín,“ doplnil Jiří Kašpar.

Osloboděná slibka je jednou z pověstí z knihy Heleny Mičkalové s názvem Co sa Karlovjanom stalo aj nestalo. Autorkou scénáře a libreta je Ivana Kašparová. Režie se ujal šéf Divadelního souboru Masarykova gymnázia Vsetín a člen Divadelního souboru Jana Honsy Karolinka Miroslav Urubek. Osloboděná slibka je svým pojetím, obsahem a stovkou účinkujících v oblasti lidové kultury ojedinělým dílem.

Reklama

Výběr článků

Načítám