Hlavní obsah

Usměvaví pajduláci z keramických betlémů Bronislava Kuby jsou k vidění v nymburském muzeu

Novinky, Jan Řehounek

Ve Vlastivědném muzeu v Nymburce byla ve čtvrtek 1. prosince v podvečer zahájena výstava Kouzlo Vánoc – keramika Bronislava Kuby.

Foto: Jan Řehounek

Keramický betlém Bronislava Kuby

Článek

Bronislav Kuba, rodák z valašského Rožnova pod Radhoštěm, se již před pětadvaceti lety díky své manželce Janě ze Sadské etabloval v Polabí. Postavili si v Kersku rodinný dům s keramickou dílnou.

Jeho tvorba vychází z lidových kořenů, ale svoji užitkovou i figurální keramiku převtěluje jednak do moderních tvarů, ale vytváří rovněž svébytný pohádkový svět.

Právě takovou společnost čertů, andělů, koček, psů, koziček, ovcí, velbloudů a dalších zvířátek, a především betlémských motivů svaté rodiny s oslíkem a volkem, tří králů, darovníků a řemeslníků, představuje na současné výstavě.

V úvodu vernisáže zahráli housloví virtuosové Bohuslav Matoušek a Jakub Junek. Po uvedení Janem Vinduškou, ředitelem Polabského muzea Poděbrady, jehož je nymburské muzeum součástí, a zdravici starosty města Nymburka Pavla Fojtíka, se slova ujala Jana Kubová. Svého manžela představila jako mimořádně aktivního a pracovitého člověka, jehož tempu se musí celá rodina přizpůsobit, ale díky jemuž mají všichni život pestrý a úsměvný stejně, jako jsou rozesmátí a pozitivní jeho pajduláci.

Vánoční tvorbu Bronislava Kuby lze v Nymburce spatřit až do 8. ledna, kromě pondělí vždy od 9 do 17 hodin. Výstava není prodejní, takže kdo by z návštěvníků zatoužil si některou figurku, případně celé betlémské scény koupit, musí navštívit Lesní ateliér Kuba v Kersku.

Reklama

Výběr článků

Načítám