Hlavní obsah

Úrazy na zledovatělých chodnících zaměstnávají moravskoslezské záchranáře

Novinky, Milan Haluška

Typicky zimní úrazy zaměstnávají v těchto dnech také moravskoslezské záchranáře. Hlásí zvýšený počet denních výjezdů.

Foto: Milan Haluška

Ilustrační foto

Článek

V pondělí záchranáři vyjížděli téměř čtyřnásobně v porovnání s běžným průměrem, a to k různým pádům na ulicích. Lidé, zejména v Ostravě, na Karvinsku a Frýdeckomístecku, padali na zledovatělých chodnících, schodech, při vystupování z dopravních prostředků.

"Posádky zdravotnické záchranné služby musely během dne ošetřit dvě desítky pacientů nejčastěji se středně těžkými poraněními končetin či hlavy, v jednom případě také zad. Tří čtvrtiny zraněných při pádech přitom tvořily osoby nad 65 let věku," informoval mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl.

Výjezdy se uskutečňují rovněž do lyžařských center, kde záchranáři spolupracují s horskou službou při pomoci zraněným lyžařům či snowboardistům. V posledním týdnu se jednalo především o děti a dospívající, většinou účastníky školních lyžařských výcviků.

"Během víkendu šlo ovšem také o úraz dítěte na bobech - chlapec narazil při jízdě do zábradlí. V noci ze soboty na neděli, před jednou hodinou, byla záchranná služba volána také ke zraněné osmnáctileté slečně. Ta sjížděla v rámci pozdní zábavy z kopce na víku, přičemž narazila hlavou do stromu. Přivodila si poranění, naštěstí pouze lehčího rázu," upřesnil Humpl.

Záchranáři zasahovali v posledních třech dnech také u podchlazených osob. Vesměs se jednalo o muže, nalezené kolemjdoucími či policejními hlídkami, ležící na ulici pod vlivem alkoholu.

"Teploty pod bodem mrazu jsou ovšem nebezpečné, a to i když nepanují vyloženě velké mrazy. Jednoho z postižených jsme museli ošetřit nejen s podchlazením, ale také s omrzlinami končetin," uzavřel mluvčí Humpl.  

Reklama

Výběr článků

Načítám