Hlavní obsah

Úřad práce bude lidem v Prachaticích nabízet zaměstnání v Německu

Novinky, Libor Šimánek
Aktualizováno

Úřad práce ČR EURES ve spolupráci s německými zaměstnavateli - klienty německého úřadu práce Bundesagentur für Arbeit zve zájemce o práci na Poradenský den pro práci v Německu a v Rakousku, který se bude konat ve čtvrtek dne 17. září v Prachaticích.

Foto: Libor Šimánek
Článek

I když má Česká republika podle dnešních informací EUROSTATU druhou nejnižší míru nezaměstnanosti (5,1 procenta) oproti Německu (4,7 procenta) nebo sousednímu Rakousku (5,8 procenta), mají naši občané stále zájem o hledání zaměstnání v zahraničí. 

Na konci roku 2014 podle informací z rakouského úřadu práce AMS v Rakousku pracovalo legálně 12 742 občanů ČR a podle informací německého úřadu práce Bundesagentur für Arbeit 31 753 občanů ČR. Proč tato čísla rok od roku narůstají? Lidé hledají práci v těchto zemích především z ekonomických důvodů.

Statistiky z těchto zemí ukazují, že většina z těchto lidí pracuje v příhraničních regionech, tzn. jedná se o tzv. "příhraniční pracovníky" (pendlery) - osoby, které se alespoň jednou týdně vracejí do místa bydliště - České republiky. Výhodou "pendlování" přes hranici je, že tyto osoby mají nárok na plnou zdravotní péči na obou stranách hranice, pokud o to požádají svou německou a potažmo českou zdravotní pojišťovnu - více informací zde.

Další z výhod je i výše přídavků na děti, která je v Německu na úrovni 188 EUR na jedno dítě a v Rakousku se pohybuje v rozmezí 105,40-152,70 EUR v závislosti na věku dítěte. Návod jak požádat o přídavky na dítě v Rakousku naleznete zde a v Německu zde.

Další výhodou zaměstnanců v Rakousku jsou také povinné 13. a 14 .platy. Čistou mzdu si lidé mohou spočítat na netto brutto kalkulačce v Německu zde a v Rakousku zde

Nabídku práce pro pracovníky v příhraničí bude nabízet i Úřad práce ČR ve čtvrtek 17. září od 9 hodin v Prachaticích.

Vhodným uchazečům budou nabídnuty především pracovní pozice v Německu nebo Rakousku v příhraničí s Českou republikou.

Nejžádanější profese: truhláři, elektromontéři, elektronici, fyzioterapeuti, CNC obráběči, řidiči VZV, malíř, lakýrníci, svářeči, práce v potravinářství, dělník/ice v automobilovém průmyslu, mechanici, skladníci, pečovatelky nebo zdravotní sestry.

Reklama

Výběr článků

Načítám