Hlavní obsah

Upcyklace není recyklace. Tématu se bude podrobněji věnovat workshop u Klatov

• Aktualizováno
Novinky, Michael Rada

V rámci stále se zvyšujícího se povědomí o nutnosti ochrany životního prostředí, nevznikají jen nové projekty, ale často i zcela nové výrazy a procesy. Jedním z nich je UPCYKLACE, který definuje proces s podstatně vyšší přidanou hodnotou, než jakou je dnes RECYKLACE.

Foto: Michael Rada

Pozvánka IBCSD workshop

Článek

Nejen k výše uvedenému původu výrazu UPCYCLING, ale hlavně k procesu a jeho uplatnění v praxi, se rozhodlo Mezinárodní Obchodní Centrum Udržitelného Rozvoje (IBCSD LAB) spořádat workshop a to na základě přibývajících dotazů a projektů, které realizuje.

Workshop se uskuteční 17. září od 9:00 hodin. IBCSD LAB za pomoci partnera, konzultační a poradenské společnosti EDOLO CONSULT s. r. o., se rozhodlo s ohledem na plánovaný objem účastníků uspořádat tento workshop na Statku Česká Lípa, který je nejen situován uprostřed krásné krajiny nedaleko Klatov, ale sám o sobě ducha UPCYKLINGU i nese.

Recyklaci má mnoho občanů přímo spojenu s pojmem ochrana životního prostředí. Již od mateřských školek jsou děti nabádány nejen učiteli a rodiči, ale i pracovníky neziskových organizací, médii apod. k recyklaci, resp. k třídění odpadu. Třídění samotné je totiž základem pro efektivnější recyklaci materiálů, tedy činnost, která je základem profitablity odpadových společností. Recyklace snižuje hodnotu původního materiálu a výrobků a zkracuje dobu jeho životního cyklu. 

K tomu, aby mohlo dojít k recyklaci odpadu, však nejdříve musí být odpad vytvořen. Zde se dostáváme k jádru celého procesu

Upcyklace, resp. UPCYCLING, jak zní korektní anglický výraz, se nezabývá zpracováním odpadu - a to v žádné z jeho forem. U upcyklingu dochází k přepracování výrobků a materiálů před tím, než se odpadem mohou stát. Jako dobrý příklad může posloužit např. nábytek z přepravních palet. Upcyklace zvyšuje hodnotu původního materiálu a výrobku a prodlužuje dobu jeho životního cyklu.

K tomu, aby mohlo dojít k upcyklaci materiálu a výrobků, není třeba, aby vznikl odpad, dokonce vznik odpadu je eliminován a to změnou procesu.

Asi nejlépe vyjádřil celou záležitost jeden z partnerů projektu, jednatel společnosti EDOLO CONSULT s. r. o., Václav Edl. „Důvodem našeho partnerství na aktivitách Mezinárodního Obchodního Centra Udržitelného Rozvoje, a projektech věnovaných UPCYKLINGU je skutečnost, že jsme se přesvědčili, že díky jeho využití je skutečně generováno podstatně méně odpadu, a navíc, jak nám potvrdili naši průmysloví klienti, celý proces je i ekonomicky výhodný. Namísto nákladů odpadového hospodářství přináší zisk, což je v době přetrvávající ekonomické krize podstatným faktorem rozhodování.”

Na závěr dodejme, že IBCSD LAB je centrálou vznikající světové sítě zabývající se prevencí vzniku odpadu a to nejen v jeho známé fyzické podobě viditelné na skládkách, kontejnerech kolem továren a odpadových nádobách. Ale i projekty revitalizace brownfieldů a neobydlených částí měst a vesnic a tvorbou a realizací projektů nabízejících možnost práce s odpovídajícím ohodnocením lidem s chutí pracovat, ovšem vyřazených ze standardního pracovního procesu. 

Reklama

Výběr článků

Načítám