Hlavní obsah

Upálené špičky bot na Košťálově vrátily do Čech opět normální střevíce

Novinky, Vratislav Konečný

České středohoří je jedním z nejpozoruhodnějších krajinných útvaru u nás. Kupy a kužele vystupující z roviny vytvořila sopečná činnost. Vše lemuje Labe protékající krajinou, vytváří nejprve romantické údolí s Branou Čech, pak mohutný kaňon. Na jednom z vrcholů se tyčí romantická ruina Košťálova.

Foto: Vratislav Konečný

Pohled od ruiny

Článek

Krajina romantických hradů 

Ruin hradů je tu kolem dvacítky, nejvýraznější je Házmburk. Táhnou se až na sever k Ústí nad Labem. Některé jsou rozsáhlé a známé, další trochu opomíjené a moc z nich nezbylo. Už ve svých počátcích bývaly spíše strážními objekty s malou posádkou.

My se podrápeme na Košťálov.  Postavili ho na vysokém skalním suku, ale stavitel znám není. Kopec je zalesněný, ač se zdáli zdá cesta náročná, není tomu tak. Dá se vyjít zTřebenic, nebo z obce Košťálov, což je pohodlnější. 

Legenda o špičatých střevících

Opět jsem zalistoval v díle oblíbeného jezuity Bohuslava Balbína. Ten se o hradu vyjádřil:

„Hrad nazvaný podle tvaru kopce, dnes stojí ve zřícenině. Hájek píše, že se tam roku 1372 udál zázrak. Rozkvět hradu náleží do doby Karla IV., který byl vychováván u Francouzů, totiž u krále, manžela Karlovy tety. Tehdy převládal mrav napodobovat francouzskou módu, takže se nosily obzvláště špičaté střevíce podobné čapímu zobáku. A co se nestalo! V červenci udeřil blesk do tohoto hradu a zasáhl také zoban střevíce purkrabího Albrechta ze Slavětína i jeho urozené manželky. Zoban urazil a spálil, ale noze neublížil. Lidé si to vzali k srdci a hned zase v Čechám chodili v řádných střevících.“ 

Stavitele neznáme

Kdy byl hrad postaven se neví, Balbín se o něm zmiňuje poprvé. Sice se uvádí purkrabího, ale tak jisté to není. Možná to byli Házmburkové nebo Slavětinští. Každopádně zde sídlili v 15. století Kaplířové ze Sulevic. 

V roce 1422 ho obléhali husité. Po obléhání začal hrad postupně chátrat, Kaplířové si vystavěli poblíž novou tvrz. Postupem doby se změnil ve zříceninu, zachovala se dvě patra ze třípatrového paláce a zbytky hradeb. Hrad je dobrým vyhlídkovým bodem, v průsmyku před stoupání k ruině najdete odpočinkový přístřešek a několik informačních tabulí o hradu a fauně a floře Středohoří.

Za jasného počasí ideální výhledové místo. Na západě jsou na kopci zbytky hradu Oltáříku, poté je vidět kruhová věž hradu Skala a vesnice okolo včetně kostela v Sutomi. Sever zabírá Milešovka, před ní se tyčí další ruina na kopci, zbytky hradu Ostrý, následuje Kletečná, Lovoš.

V rovině uvidíte Říp, Házmburk…

Dolní hrad se nezachoval

Pod ruinou stál dolní hrad, kde bydleli dva ze tří bratří Kaplířů. Nic se nezachovalo, archeologové tu objevili zbytky kuchyně, kovárny a zavalené sklepy.

Košťálov si oblíbili malíři – Filla, Nejedlý, Hora, zalíbil se i básníku Svatopluku Čechovi.

Jako na každém hradě, i tady hledali hledači poklad. Měl se zjevovat na Květnou neděli. Doposud Košťál nevydal nic a krom hezkého výletu ani nevydá.

Reklama

Výběr článků

Načítám