Hlavní obsah

Univerzity i muzea připravují energetickou Noc vědců

Novinky, Alena Lochmannová

Noc vědců, jeden z největších celoevropských projektů přibližující vědu a vědecké otázky široké veřejnosti, se letos uskuteční 27. září.

Foto: Techmania Science Center

Národním koordinátorem Noci vědců pro Českou republiku je již popáté plzeňské science centrum Techmania.

Článek

Do akce, která jeden večer roku poskytne po celé ČR populárně vzdělávací program desítkám tisíc návštěvníků, se zapojila řada předních organizací: univerzity, science centra, hvězdárny i výzkumné ústavy.

"Noc vědců je každoroční setkání veřejnosti s vědou a vědci, populárně vzdělávacím programem, který na stovkách míst v celé Evropské unii ukazuje fascinující svět zejména přírodovědných a technických fenoménů," uvedla Hana Královcová, projektová manažerka science centra Techmania.

Právě Techmania je v roce 2013 národním koordinátorem Noci vědců pro Českou republiku a spolu s partnery připravuje v těchto dnech bohatý program sestávající ze show, kreativních dílen, hudebních vystoupení, populárně laděných přednášek či soutěží.

Motto letošního ročníku zní: "Energií k poznání". Na všech lokalitách se v jeden večer populární formou představí věda a zejména její nositelé: vědci, vynálezci, technici.

Chemické království

V Plzni nabídne Techmania např. vědecko-technické show nebo kreativní dílny s matematikou či chemií, Liberec bude v režii iQparku patřit mj. Pohádce o chemickém království, pražská VŠCHT přestaví kriminalistické využití chemie. 

Technické muzeum v Brně láká na originální expozici nazvanou "Podoby energie", kde si bude každý moci vyzkoušet měření elektrické aktivity kosterního svalstva a srdce.

Vstup na všechny akce ve všech lokalitách je zdarma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám