Hlavní obsah

Univerzita třetího věku nabídne obor Ochrana práv seniorů

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už příští týden zahájí zápisy do kurzů Univerzita třetího věku, působící při Ústavu celoživotního vzdělávání Západočeské univerzity v Plzni. Zájemci o další vzdělávání se můžou přijít zapsat od 19. do 21. srpna do budovy Fakulty ekonomické na Husově 11 v Plzni.

Foto: Alena Oudová

Univerzita třetího věku je určena seniorům, kteří se ještě stále chtějí něco nového a zajímavého učit a zároveň poznat vrstevníky s podobnými zájmy. Na snímku průčelí budovy filozofické fakulty ZČU v Plzni.

Článek

Pro nadcházející akademický rok připravila univerzita řadu novinek. Jednou z nich je aktualizovaný studijní obor Ochrana práv seniorů. Nově Univerzita třetího věku ZČU nabízí obory Český jazyk a kultura člověka, Dějiny hudby – jiný svět staré hudby, Praktická mykologie, Psychologie, Psychologická praktika, Vývoj architektury v Plzni a Základy meteorologie.

"V Plzni fungujeme od roku 1992 a snažíme se nabízet našim posluchačům pestrou škálu předmětů tak, aby si každý mohl vybrat, co ho skutečně zajímá," uvedla tajemnice Univerzity třetího věku Magdalena Edlová.

Univerzita třetího věku je určena seniorům, kteří se ještě stále chtějí něco nového a zajímavého učit a zároveň poznat vrstevníky s podobnými zájmy.

"Nejde zde totiž jenom o učení, ale také o vzájemnou komunikaci jak s přednášejícími, tak i s ostatními posluchači," upozornila Edlová.

Mnozí z posluchačů za novými poznatky dojíždějí do Plzně z okolních měst a obcí, ti nejvzdálenější najedou až 140 kilometrů, než usednou do přednáškového sálu. Přednášky probíhají pod vedením zkušených akademických pracovníků, kteří se je snaží co nejvíce zpestřit.

"Není nic výjimečného, když účastníci vyjedou na poznávací exkurze do zahraničí, proniknou do genia loci knihoven, klášterů nebo sklepení s probíhajícími archeologickými výzkumy, chodí pozorovat noční oblohu, zkouší posuzovat soudní pře, prochází se po zaniklých obcích a pátrají v archivech," doplnila tajemnice.

Celé studijní snažení korunuje po absolvování šesti předmětů slavnostní promoce, kde úspěšný posluchač přebírá osvědčení o absolvování Univerzity třetího věku z rukou rektora ZČU a zároveň sklízí obdiv a pochvalu mladších, či dokonce nejmladších rodinných příslušníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám