Hlavní obsah

Unikátní zvonkohra zve v Deštném do ateliéru, v němž se rodí zvonky i hrnky

Novinky, Jiří Cysař

Když v Deštném v Orlických horách prší - a nejen tehdy - doporučuji návštěvu Ateliéru Zvonaře a Hrnčířky, který se nachází v chaloupce manželů Jana a Barbory Šedových. K vidění je tu hrnčířská pec i výroba zvonků a zvonů.

Foto: Jana Bečková

Ateliér

Článek

Což není vše - konají se tu exkurze s výkladem a překvapením pro návštěvníky. V prodejní galerie mohou vidět zvonaře nebo hrnčířku při práci. Samozřejmě je možné si zde prohlédnout, ale i zakoupit zvonky a rolničky různých tvarů a velikostí, originální keramické výrobky a také dekorace spjatých s různými ročními obdobími.

Určitou zvláštností této umělecké dílny je exkurze s výkladem a možností se aktivně zapojit do tvorby. Již vstupenka v sobě zahrnuje výrobek na památku - pro děti je to zvoneček na krk za 25 korun, dospělí pak jako vstupenku dostanou za 50 Kč keramický zvonek.

Usadili jsme se tedy ke stolům a začala poutavá přednáška o zvonech, jejich výrobě, dověděli jsme se, jaké zvony jsou v Čechách největší. Přednáška trvala přibližně půlhodinu.

Během velmi poutavého výkladu Jana Šedy jsme si vyslechli zajímavé vyprávění o výrobě zvonů, historii zvonařství a zvonařích. Dověděli jsme se například o největším zvonu u nás, jímž je Zikmund - nachází se ve zvonici Svatovítské katedrály v Praze s parametry s dolním průměrem 256 cm, výškou 203 cm a odhadovanou hmotností 16,5 tuny. V dílně v Deštném se vyrábějí jen do váhy čtyřiceti kilogramů.

Po přednášce a vlastně již během výkladu začala aktivní součást prohlídky dílny - děti si malovaly na hrneček či mističku obrázky a dospělí si mohli vyrobit rolničku. A kolik je třeba výkonů na jednu malou rolničku, to až oči přecházejí. Vrtání, lisování, pájení a broušení - to vše je třeba a ještě více k výrobě jedné jediné rolničky.

Jelikož se jedná o rodinné zvonařství a hrnčířství, je na osobní domluvě, jak bude výklad probíhat. Pro děti se volí více zábavná forma, pro dospělé zase poučná a zajímavá v datech. Ani paní hrnčířka nezůstala stranou a každému vysvětlila postupy výroby keramiky - od pradávna až do současnosti.

Už při vstupu nás překvapila soustava zvonků, až později jsme se dozvěděli, že se jedná o unikátní zvonkohru, která hraje každou celou hodinu od 10 do 18 hodin. Byl leden a tak ještě zněla koleda s vánoční tematikou. Celou zvonkohru totiž řídí počítač a tak si můžeme zvolit jakoukoliv melodii.

Reklama

Výběr článků

Načítám