Hlavní obsah

Unikátní výstavu zahájili v Lysé nad Labem

Novinky, Jan Řehounek

Na výstavišti v Lysé nad Labem byla ve čtvrtek představena expozice Šikovné ruce našich seniorů v rámci výstavy Senior – Handicap: aktivní život. Sešlo se na ní rekordních 3142 soutěžních prací.

Foto: Jan Řehounek

Soubor dřevořezeb československých prezidentů od Iva Zahatňanského tvoří antréé výstavy.

Článek

Soutěž je rozdělena na několik kategorií. V kategorii autorů z domovů seniorů se zúčastnilo 482 kolektivů s 925 pracemi. V kategorii Hobby to bylo 21 účastníků se 195 díly, kategorie Jednotlivci obohatila výstavu 348 exponáty od 45 autorů. Klienti pečovatelských služeb (143) poslali 544 prací. Fotosoutěže se zúčastnilo 28 autorů se 150 fotografiemi, do literární soutěže přispělo 57 autorů 93 básněmi či prózou. Autoři jsou nejen z Česka, ale i ze Slovenské republiky. Samostatná expozice soutěže pro výtvarníky s fyzickým či psychickým handicapem Svět mých radostí obsahuje další stovku výtvarných děl.

Ve středu po nainstalování expozic v největší hale lyského výstaviště se sešla odborná porota, která vybrala 42 prací k ocenění a osm prací k udělení zvláštních cen (např. ceny ministryně práce a sociálních věcí, ceny hejtmanky Středočeského kraje či ceny Stálé komise Senátu pro rozvoj venkova). Poroty literární a fotografické soutěže navrhly ocenění již v minulých týdnech.

Diplomy a věcné ceny budou oceněným předány v pátek 22. června při kulturním programu, v němž vystoupí Městská hudba Františka Kmocha z Kolína.

Výstava obsahuje výtvarné práce ze dřeva, kovu, papíru, proutí, plastů, textilu, malby, sochy, dřevořezby, keramiku, paličkovanou krajku… Mnohé, zejména kolektivní práce, jsou komponovány do souborů, případně i vyjadřují příběh. Za řadou z nich jsou skryty i mimořádné osudy jejich autorů, neboť jsou mezi nimi i lidé trpící Alzheimrovou chorobou, Parkinsonovou nemocí, jsou tu i autoři vysoce převyšující věk devadesáti let.  

Naprosto mimořádným souborem dřevořezeb, jenž se stal ústřední expozicí ke stému výročí Československé republiky, jsou portréty všech československých prezidentů od slovenského autora Iva Zahatňanského z Košic. Po právu byl navržen na ocenění ministryně práce a sociálních věcí.

Výjimečná výstava, která nemá u nás a snad ani v Evropě obdoby, bude přístupná od čtvrtka 21. do neděle 24. června, vždy od 9 do 17 hodin. Návštěvníci si ale v areálu lyského výstaviště mohou zároveň prohlédnout i výstavy Senior – Handicap: aktivní život, Lázeňský veletrh a nádhernou výstavu Růžová zahrada.

Reklama

Výběr článků

Načítám