Hlavní obsah

Unikátní výstava o železnici v Přerově oslavuje příjezd prvního vlaku

Novinky, Leona Roháčková

Dobové železničářské uniformy, fotografie, modely lokomotiv a výstava Povídání o mašinkách. Stejnojmenná knížka a výstava litografií s železniční tematikou Jiřího Boudy. To vše je k vidění v Přerově, který oslavuje 170. výročí příjezdu prvního vlaku na střední Moravu.

Foto: Muzeum Přerovska

Výstava věnovaná železnici se připravovala několik měsíců

Článek

Na podzim roku 1841 "přisupěla" první lokomotiva do zbrusu nové železniční stanice v malém moravském městě Přerově. Bouřlivý rozvoj železnice pak byl příčinou přeměny Přerova ve významné průmyslové středisko a dopravní uzel. 

Dějinám nejen zdejší "železné dráhy" a jejich vlivu na město a okolí je věnována výstava Povídání o mašinkách, rozdělená do čtyř tematických celků. Pořádá ji až do konce února příštího roku Muzeum Přerovska, které k výročí vydalo i stejnojmennou publikaci.

Velký výstavní sál přerovského zámku prezentuje formou dioramatických instalací nejrůznější zákoutí železnice. "Seznamují návštěvníky se stručnými dějinami a zajímavostmi železné dráhy," říká o expozici nazvané Modrá armáda na ocelovém oři kurátor a jeden z iniciátorů výstavy Petr Sehnálek. 

V galerii zámku se dostanete do sekce Encyklopedie na kolejích. Ta nabízí například informace o vývoji lokomotiv, signálního a zabezpečovacích o zařízení, železničářských uniformách, profesích na železnici, přerovském železničním uzlu, elektrifikaci dráhy, životě u „ajznbónu“, hantýrce železničářů a i lecčem jiném železničním z blízka i daleka. K vidění jsou nejrůznější modely, včetně pojízdné malé železnice.  

Malý výstavní sál pod věží zase nabízí nádražní kinematograf. "Tak jako kdysi na prvním peróně přerovského nádraží hrálo tzv. Kino cestujících pro ukrácení dlouhé chvíle čekajících pasantů, mohou si i cestovatelé výstavou odpočinout sledováním zajímavého snímku, a to jak jinak než ze železničního prostředí," dodává Sehnálek. 

Výstavní sál v zámecké kapli je věnován příznivcům modelové železnice. Modely lokomotiv, vagónů i celý vlaků, staveb a krajinek a funkční kolejiště spolu s modely železničních vozidel různých velikostí a typů ukazují řemeslný um ruční výroby. 

Součástí projektu Povídání o mašinkách je také výstava Železnice očima pražského malíře Jiřího Boudy. Obrazy plné života na dráze v dobách před padesáti i více lety dýchají pokojnou atmosférou. "Ve svých dílech se inspiruji výhradně prostředím železnice, jejíž tematika mě doprovází prakticky po celý život,“ uvedl autor pěti desítek vystavených  litografií, které nabízí malířův pohled na interiéry železničních kanceláří, dílen, spatřit můžete lokomotivy z oslavované trati Břeclav – Olomouc či krajiny s železničními tratěmi.

K výročí přerovské dráhy se také konají přednášky. Další, nazvaná Jak se jezdí na „páře“, se uskuteční 8. listopadu v Korvínském domě. 

Reklama

Výběr článků

Načítám