Hlavní obsah

Unikátní projekt zajistí větší bezpečí v karvinských ulicích

Novinky, Milan Haluška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karvinské ulice budou zase o něco bezpečnější, a to díky unikátnímu projektu Koordinovaná bezpečnost, který připravila městská policie.

Foto: Milan Haluška

Ilustrační foto

Článek

Cílem projektu není zaměření jen na obecně chápanou kriminalitu, ale také na pořádek a klid v obytných zónách, a to nejen v těch problémových. Tam už totiž od roku 2009 funguje a poběží dál úspěšný projekt Nulová tolerance.

Koordinovaná bezpečnost do práce zapojí jak strážníky, tak všechny veřejné i soukromé subjekty, které mohou situaci nějakým způsobem ovlivnit. Jde tedy například o sociální odbor karvinského magistrátu, Úřad práce, Policii ČR, správce bytových fondů (RPG), provozovatele ubytoven nebo ZŠ Družby.

Podle ředitele městské policie Petra Bičeje jde o průkopnickou spolupráci. „Umožní nám to totiž lepší předávání informací i účinnější postup,“ uvedl.

Karvinskou Koordinovanou bezpečnost se v České republice dá považovat za pilotní projekt a počítá se tak i s výstupy, které budou předkládány jako návrhy změn v zákonech.

„My se v rámci zákona budeme snažit udělat absolutní maximum,“ dodal náměstek primátora Miroslav Hajdušík.

„V plánu máme například i důkladnější kontroly v restauracích nebo třeba inovace v postupech při práci s lidmi bez domova. Chceme zajistit i jejich hygienu, pořídili jsme kvůli tomu vyřazené sanitky a Adra nám poskytne čisté oblečení. Navíc nám v tom bude pomáhat veřejná služba, kterou má město nasmlouvanou přes Úřad práce,“ říká Petr Bičej.

Nulová tolerance bude pokračovat i nadále

Zaměří se větší měrou na alkohol a cigarety u mladistvých, pití alkoholu na veřejnosti nebo třeba ohníčky a stanování mezi bloky, především v problémových lokalitách Karviné-Nového Města.

„Kriminalita u nás neustále klesá, objasněnost případů je nejvyšší za posledních 20 let, problémem je ale stále takzvaná pocitová bezpečnost, tedy to, jak se lidé ve městě skutečně cítí a jak jsou obtěžování hlučným způsobem života svých sousedů,“ uzavřel Petr Bičej.

Reklama

Výběr článků

Načítám