Hlavní obsah

Unikátní několipatrová lokalita vinných sklepů Stráž je ozdobou jihomoravské Vrbice

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obec Vrbice vznikla začátkem 13. století a je druhou nejvýše položenou v okrese Břeclav. Pod zdejší dominantou - kostelem sv. Jiljí s věží vysokou 36 metrů z počátku 20. století - se nachází unikátní sklepní lokalita Stráž, v níž jsou v několika patrech nad sebou vykopané v pískovci vinné sklepy.

Foto: Dana Ehlová

Unikátní lokalita Stráž ve Vrbici, kde jsou vinné sklepy vykopané v několika patřech ve stráních slepencové skály pod kostelem.

Článek

Obec vznikla za německé kolonizace kolem roku 1220 a dostala název Michelsdorf. První písemná zmínka byla nalezena v listině olomouckého biskupa Roberta z roku 1222.

Vrbici obývali svobodní lidé s povinností strážní a vojenské služby - pokaždé, když nepřítel překročil zemské hranice, vzplanuly na návrší, kterému se už tehdy říkalo Stráž, ohně, aby varovaly okolí.    

Vrbice patřila mezi přední vinařské obce na jižní Moravě odedávna. Půdní i klimatické podmínky na jih obrácených svahů, plných slunce a chráněných před severními větry jsou ideální pro pěstování vinné révy, vysázené zde na více než 150 hektarech.

Začátky pěstování vinné révy se tady prý datují do časů, kdy se ještě obec jmenovala Michelsdorf. Noví usedlíci totiž vinohradnictví rozuměli, protože území Dolního Rakouska bylo už ve 2. století obsazeno římskými legiemi, a právě Římané tam zavedli pěstování révy.

Další možnost připouští, že s vinnou révou začali na čejkovickém panství, jehož součástí Michelsdorf byl, noví majitelé a to ozbrojený řeholní řád Templářů z Francie. Panství jim svěřil český král Václav II. a první zmínka o zdejším vinohradnictví se datuje do roku 1248.

Vinné sklepy, které se tu nachází ve dvou lokalitách, byly budovány s odstupem několika století. I proto se značně liší vzhledem i charakterem.

Starší kolonie Na sklepech tvoří spodní dvě patra vinařských staveb v obci a vznikala v druhé polovině 17. stol. Jde o kamenná patrová stavení se zapuštěnými lisovnami a dlouhými klenutými sklepy. Rovné stropy lisoven jsou obvykle trámové, ke sklepu vykrouženému v hlíně vede svažitá spojovací chodba. Podle legendy byly stavby propojeny podzemními chodbami s čejkovickou tvrzí a v dobách loupeživých nájezdů sloužily jako úkryt místním obyvatelům.

Mnohem známější a vyhledávanější lokalitou jsou vinné sklepy Stráž, vykopané ve stráních slepencové skály pod kostelem. Tvoří pět pater nad sebou a každé má svůj vlastní název: Na vyhlídce, Podkova, Pod kostelem, Pod větrákem a Pod novýma.

První sklepy z této lokality vznikly na přelomu 18. a 19. stol. Jejich vstupní část je vybudována z vytěženého kamene a má kamennou štítovou stěnu, mnohdy řešenou ze dvou druhů kamene nebo v kombinaci s cihlou. Místní zvláštností je záliba v gotickém lomeném oblouku.

Víno dozrávající v těchto sklepech je společným jmenovatelem téměř veškerých činností v obci - réva, jejíž dva zlaté hrozny má Vrbice dokonce ve znaku, určuje ráz okolní krajiny, vinařství a vinohradnictví je velkým koníčkem v mnoha rodinách.

Polovina kulturních, sportovních a společenských akcí (Košt, Modré Hory, Krajem André, Zarážení hory) se přímo vína týká, zbylou část jako hody či plesy si většina účastníků bez poháru dobrého vína nedovede představit.

Krajem André, Modré hory, Velkopavlovická jsou názvy místních cyklostezek, které spolu s vinařskou magistrálou spojující Znojmo s Uherským Hradištěm, nabízí putování ozdobené vínem, bohatou historií i živými tradicemi. Na jejich trasách leží desítky vinařských obcí, chráněné přírodní lokality i architektonické památky.

A tak, až se pokocháte Vrbicí, nic nebrání vyrazit za dalšími zážitky.  

Reklama

Výběr článků

Načítám