Hlavní obsah

Unikátní muzeum motocyklů vystavuje kompletní řadu strojů JAWA, ČZ i Praga

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejen pro milovníky motorek je velkým zážitkem muzeum historických motocyklů na jižním Plzeňsku v Chlumčanech.

Foto: Muzeum motorek v Chlumčanech

Nejen pro milovníky motorek je velkým zážitkem muzeum historických motocyklů na jižním Plzeňsku v Chlumčanech.

Článek

Moto-muzeum vystavuje více než 120 motorek. K vidění je kompletní předválečná řada motocyklů JAWA, ČZ i Praga. Sbírka je doplněná o kompletní řadu motokrosových speciálů ČZ a ESO.

Nechybí nejstarší motorky tradičních českých značek včetně prvních motokol. Motocykly jsou vystavovány v zrekonstruovaném nebo v původním stavu a jsou neustále doplňovány.

Obdivovat tu můžete i nejvzácnější "zetku", která byla vyrobená pro Vatikán. I když se traduje, že jich bylo vyrobeno několik kusů, prokázaná je výroba jen jedné.

"Tato motorka ČZ 500 dvouválec půllitr byla z Vatikánu dovezená zpátky sem do Čech. Počet kusů, který byl vyroben, není známý," uvedl majitel muzea Petr Bárta.

Muzeum motorek v Chlumčanech najdete přímo v obci Chlumčany u silnice naproti základní škole. Zavítat sem můžete každou sobotu od 10.00 do 16.00 hodin. Rádi vás přivítají ale i mimo tuto otevírací dobu. Děti mají vstup do muzea zdarma, dospělí zaplatí 80 Kč.

Prohlédnout muzeum si můžete sami, nebo se zajímavým výkladem odborníka

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám