Hlavní obsah

Unikátní expozice fotografií Ivana Soeldnera zahajuje sérii výstav 59. Zlín Film Festivalu

Novinky, Kateřina Martykánová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prostory zlínské Alternativy hostí od pondělí 6. května ojedinělou výstavu. Představí se zde přes 80 fotografií českého fotografa, filmového kritika, scénáristy, režiséra a dramaturga Ivana Soeldnera, na kterých zachytil mimo jiné české a světové filmové hvězdy či portréty držitelů Oskarů.

Foto: Ivan Soeldner
Článek

Ivan Soeldner začínal jako fotograf Mladého světa, brzy se však vypracoval na píšícího fotografa významných osobností kultury, zejména filmových tvůrců z domova i ze zahraničí. Fotografoval na svých zahraničních cestách po Evropě, na světových mezinárodních filmových festivalech a významných hudebních soutěžích. Byl významným publicistou Pražského jara. Jeho fotografie s vlastními texty vycházely v mnoha časopisech a novinách v Československu. Ivan Soeldner zahynul při tragické nehodě v roce 1970 ve svých jednatřiceti letech.

Více se o tomto talentovaném tvůrci budou moci lidé dozvědět při speciální komentované prohlídce, která proběhne v rámci Galerijní a muzejní noci 17. května a povede ji profesor Pavel Dias, který s Ivanem Soeldnerem studoval a dlouhá léta se s ním přátelil.

„Připravil jsem si přednášku s fotografiemi o něm jako o člověku a o jeho díle. Ivan pocházel z festivalového města Karlových Varů. Jako novinář navštěvoval také filmové festivaly ve Zlíně. Jsem rád, že mi vedení zdejšího festivalu výstavu „Ivan Soeldner“ umožnilo a děkuji autorově rodině - paní Janě Soeldnerové a synovi Davidovi Soeldnerovi - za zapůjčení autorských fotografií,“ řekl profesor Pavel Dias.

Dodal, že na výstavě budou k vidění fotografie populárních osobností, českých i světových filmových hvězd, portréty držitelů Oskarů i dokumentární fotografie z jeho cest. Slavnostní vernisáž výstavy se uskuteční 24. května v 16 hodin a odstartuje tak sérii dalších festivalových výstav, které se budou konat v rámci doprovodného programu 59. ročníku Zlín Film festivalu.

„Výstavy již tradičně obohacují doprovodný program festivalu. V letošním roce mohou lidé navštívit celkem 15 zajímavých výstav,“ upřesnila programová ředitelka festivalu Jarmila Záhorová.

Zlínský zámek bude například hostit tematickou výstavu sochařky Zdeny Fibichové – Mezi křehkostí a monumentalitou, na které se představí kurátorský výběr nejen jejích sochařských, ale také kresebných prací. Další expozice na zlínském zámku s názvem Ženy a jiná dobrodružství Bohumila Konečného pak seznámí návštěvníky se 100 originálních děl výjimečného a znovu objeveného malíře a ilustrátora Bohumila Konečného, přezdívaného „Bimba“.

Tradiční výstava výtvarně pojatých filmových klapek – 123 originálních děl významných českých umělců – bude k vidění ve Zlatém jablku a poté v Kongresovém centru Zlín. Tvorbě známého zlínského režiséra Josefa Pinkavy bude věnovaná výstava Nejkrásnější léta mého života v Kavárně Továrna. Za filmovými a pohádkovými kostýmy se pak zájemci mohou vypravit do obchodního a zábavního centra Zlaté jablko.

Letošní Zlín Film Festival bude provázet i výstava malíře a grafika Kristiana Kodeta, která bude k vidění v Galerii pod Radnicí. Do Zlína během festivalu doputuje také Jedinečná expozice retrospektivních fotografií Z100, které pocházejí z cesty po stopách Hanzelky a Zikmunda a mapují, jak se změnila EuroAsie za posledních 60 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám