Hlavní obsah

Unikátní archeologické nálezy v areálu zámku Doudleby nad Orlicí přepisují poznatky o historii

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Historie zámku v Doudlebách nad Orlicí začíná rokem 1588, v těchto dnech však prostory zámecké konírny vydaly důkazy o historii sahající mnohem dál.

Foto: Robert Rohál

Zámek Doudleby nad Orlicí a jeho unikátní sgrafitová výzdoba

Článek

V rámci renovačních prací zde bylo totiž odhaleno jedno z nejvýznamnějších archeologických nalezišť na Rychnovsku – sídliště, patřící Keltům z doby na počátku našeho letopočtu a pozůstatky jednoho z nejstarších slovanských osídlení v regionu, pocházejí z přelomu 8. a 9. století.

Tyto mimořádné nálezy jistě zvýší atraktivitu zámku Doudleby nad Orlicí (www.zamek-doudleby.cz), známého především díky unikátní sgrafitové výzdobě, která pokrývá všechna vnější i vnitřní průčelí. K tomuto zřejmě nejvýznamnějšímu lákadlu tohoto nevelkého, ale velmi půvabného zámku, se tak přidává další.  

Majitelé zámku sdělili, že se „na pozemku konírny podařilo nalézt sídliště s půdorysy kůlových staveb, jež jsou typické pro pravěk a které používali i Keltové. Jedná se o obdélnou nadzemní stavbu, jejíž základní konstrukce je udělána ze svisle zatlučených kůlů, stěny jsou propletené proutím a celá je nahozená hlínou, tzv. mazanicí.“  

Nálezy překvapily i samotné archeology z Muzea a galerie Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou. „Je to opravdu důležitý objev, předtím se o tom, jak dalece byl region osídlen před kolonizací, nevědělo,“ osvětluje archeoložka Martina Beková.

V případě příznivého počasí by měly být informace o nalezišti, včetně veškeré dokumentace, zkompletovány ještě před koncem letošního roku. Petr Dujka, syn majitelky zámku k tomu řekl: „Archeologické práce stále pokračují - v současné době v sektorech po spadlých stromech, kde je využívána i těžká technika. Tím bude letošní část zakončena. Odhadujeme, že byla odhalena zhruba 1/20 z toho, co zem ukrývá. Je možné se domnívat, že se zde nacházelo hradiště. To, zda budou výzkumné práce pokračovat i v příštím roce, je především otázka financí a případných sponzorů. Pokud neseženeme finanční prostředky, zůstane zbytek ukryt v zemi pro další generace.“ 

Je jistě pochopitelné, že majitelé zámku velmi stojí o to, prezentovat zcela unikátní objevy na tématické výstavě v prostorách samotného zámku, což by ještě zvýšilo turistickou přitažlivost renesančního skvostu v Doudlebách nad Orlicí.    

Reklama

Výběr článků

Načítám