Hlavní obsah

Únik bez odcházení je název ostravské výstavy Cristiny Fiorenzy

Novinky, Josef Zajíc

Úspěšná umělkyně Cristina Fiorenza pochází z jižní Itálie a žije ve Vídni. Svá díla poprvé představila v České republice - stalo se tak při výstavě v ostravské INDUSTRIAL Gallery nazvané Escape without leaving čili Únik bez odcházení.

Foto: Josef Zajíc

Únik bez odcházení, Industrial Gallery Ostrava 1.10.2013

Článek

"Umělecká díla Fiorenzy jsou silně ovlivněna zkoumáním kultury bydlení," řekla v úvodu vernisáže v úterý 1. října Hana Mikulenková, kurátorka výstavy.

"Autorka tak vytváří nové situace, které jsou v každodenním životě běžné, právě inspirované nomádstvím, křehkými stavbami starověkých kočovníků, migranty, nadměrné urbanizace a vztahy mezi velkými městy a přírodou," uvedla Hana Mikulenková.

Člověk, který migruje, opouští místo a přichází do místa, které již někdo opustil, aby šel na místo jiné. Je to neustálý pohyb a proces. K tomu, aby se usadil, potřebuje obydlí, místo, kde se cítí doma, v bezpečí a v klidu.

Vyobrazené cesty a obydlí Fiorenzy jsou velmi pozitivní, křehké jako by se odehrávaly ve snu, plné naděje a upřímného přání k plnění si svých tužeb a svobodného jednání.

Výstava v INDUSTRIAL Gallery v Ostravě v Zahradní ulici 10 potrvá do 1. listopadu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám