Hlavní obsah

Umíte péct frgály nebo vyrobit klobásy? Přijeďte soutěžit na Karlovský gastrofestival

Novinky, Martina Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Umíte upéct frgál nebo vyrobit chutnou klobásu? Zkuste poměřit síly s jinými kuchařkami a kuchaři a zapojte se do soutěží při Karlovském gastrofestivalu, jehož 7. ročník se uskuteční 2. až 4. října ve Velkých Karlovicích.

Foto: archiv Karlovského gastrofestivalu

Loni si práci porotkyně v soutěži o nejlepší frgál vyzkoušela jako host také Anna Geislerová. Porota ochutnala na sedm desítek koláčů.

Článek

Karlovský gastrofestival tradičně nabízí návštěvníkům pestrý program s ochutnávkami nejrůznějších krajových specialit v místních hotelech a penzionech. A právě frgály a klobásy jsou na Valašsku „jako doma“.

Soutěž o nejlepší klobásu se uskuteční v sobotu 3. října. Mohou se jí zúčastnit profesionální řezníci i amatéři. Podmínkou je dodat čtyři kusy klobás do 1. října do pořádajícího Penzionu Pod Pralesem. Soutěžní vzorky posoudí porota, ochutnávat budou moci během odpoledne i návštěvníci. Loňský první ročník vyhrál řezník Jaroslav Singer ze Lhotska.

Soutěž o nejlepší valašský frgál, tradiční vrchol gastrofestivalu, proběhne v neděli 4. října. Zapojit se může každý, kdo přiveze svůj koláč nejpozději do 9:30 hodin ke Gril srubu Razula.

V hlavní kategorii porota posuzuje koláče, které jsou vyrobeny v souladu s ochrannými pravidly Evropské unie platnými od roku 2013, tedy mají zhruba 30 cm v průměru, váží 600 gramů a byly vyrobeny na území Valašska. Loni jich porota hodnotila šest desítek, vítězkou se stala Alena Krmenčíková z Leskovce. Pokud nepocházíte z Valašska nebo chcete předvést svůj um upečením frgálu netradičního tvaru či velikosti, můžete se zapojit do speciální kategorie pro kuriózní a jiné další koláče.

Karlovský gastrofestival patří k nejnavštěvovanějším gastro akce v České republice, jen loni si ho během tří dnů užilo na 30 tisíc lidí. Hlavním bodem programu je takzvaná Gastro tour, při níž mohou návštěvníci ochutnat krajové speciality kuchařů místních hotelů, penzionů a restaurací, rozesetých na 3,5 kilometrech v místním údolí Léskové. Mezi těmito 14 gastro zastávkami se dá přecházet po cyklostezce Bečva nebo se svézt vláčkem či koňským povozem.

Připraveny budou i doprovodné programy: mezinárodní farmářský trh, kuchařské show, posezení s lidovými muzikami či frgálová manufaktura s možností zkusit si výrobu frgálů. Nechybí ani atrakce a zábava pro děti. Tento hlavní program probíhá v sobotu 3. a neděli 4. října vždy od 10 do 18 hodin, vstup je zdarma.

Velkým lákadlem jsou i galavečeře pro náročné gurmány s kuchaři hotelů Lanterna a Horal a pravidelně i s hostujícím „michelinským“ kuchařem. Letos přijede Pavel Pospíšil, historicky první český držitel michelinské hvězdy. Ve Spa hotelu Lanterna připraví Michelinskou galavečeři a Michelinský oběd. Zatímco galavečeře je již vyprodaná, na Michelinský oběd ještě zbývají poslední volná místa, stejně jako další dvě chystané galavečeře.

Reklama

Výběr článků

Načítám