Hlavní obsah

Umění ve městě: letošní českobudějovický výstavní projekt bude ve znamení vody

Novinky, Redakce Novinky

Od 2. června až do konce září se v okolí řek a vodních ploch budou obyvatelé a návštěvníci Českých Budějovic setkávat s díly moderních umělců v rámci 13. ročníku letního výstavního projektu Umění ve městě.

Foto: Magistrát města České Budějovice

Rabenštejnská věž

Článek

Od letošního roku budou mít jednotlivé ročníky svůj název, hlavním tématem se tak letos stala Aqua - voda. Přirozenou spojnicí všech míst, kde se festival bude odehrávat, je řeka Vltava, kde se objeví sochy, instalace a umělecké intervence odkazující na životodárnou tekutinu.

"Voda, respektive její vzrůstající nedostatek je dnes jedním z hlavních společenských témat vůbec a setkáváme se s ním doslova každý den. Proto chceme ukázat, jakým způsobem ho české umění reflektuje, od hravosti po intervence s ekologickým přesahem,” komentuje výběr tématu Michal Trpák, iniciátor výstavy a spolukurátor.

Dodal, že v minulosti měly největší úspěch často realizace, které právě nějak s vodou souvisely.

Začátkem června se otevře nový kreativní prostor v rámci Rabenštejnské věže v Panské ulici. Součástí bude nová galerie, art design shop, výtvarné a tvůrčí dílny, 3D studio.

Zdejší galerie R2020 v přízemí věže zahájí svou činnost v rámci projektu Umění ve městě vernisáží výstavy rozpíjených tušových obrazů Petra Nikla s názvem Z jedné vody načisto v úterý 2. června v 18 hodin.

Prostranství před věží plánuje provozující spolek Rabenštejnská 2020 proměnit v oper air galerii a místo pro koncerty, výtvarné performance a pouliční umění.

Reklama

Výběr článků

Načítám