Hlavní obsah

Umění patři do ulic. Začíná výstava fotografií k projektu Malí velcí filharmonici

Novinky, Jana Kubáčová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od 25. dubna až do 12. května lze ve foyer Kongresového centra Zlín zhlédnout snímky zlínské fotografky Martiny Crlové k projektu Malí velcí filharmonici. Fotografie s mladými hudebníky z veřejných ZUŠ v kraji vznikly v ulicích města, třeba i za běžného provozu v trolejbuse.

Foto: Martina Crlová

Houslistka Natálie Garguláková se představí jako jedna ze sólistů projektu Malí velcí filharmonici. Patří mezi nejlepší houslisty ZUŠ v kraji.

Článek

Projekt Malí velcí filharmonici pořádá Spolek Zuška?Zuška!. Je zcela unikátní ve svém rozsahu, zapojuje se do něj 22 veřejných škol v kraji, které navštěvuje 16 tisíc dětí. Vybraných padesát žáků hudebních oborů se už měsíce připravuje na sérii koncertů, kdy se díky mentorům, filharmonikům, stanou plnohodnotnými členy smíšeného orchestru. Je to mimořádné propojení s praxí.

Projekt, který zatím ve zlínském kraji nemá obdoby, ukazuje obrovský potenciál mladých muzikantů, jejich odhodlání. Sděluje veřejnosti, že i oni žijí uměním, mají rádi dobrou hudbu bez ohledu na žánr a že do ulic nepatří jen zábava, ale také právě umění.

Martina Crlová patří mezi vyhledávané zlínské fotografy, několikrát své snímky prezentovala i na autorské výstavě. Vyniká v módní fotografii a její doménou je právě focení na veřejných místech. Má dar ukazovat notoricky známá místa ve zcela jiném světle, z nového úhlu pohledu.

Smíšený orchestr žáků a pětadvaceti filharmoniků má za sebou dvě společná soustředění v Kroměříži a Uherském Brodě. V květnu ho čeká poslední setkání před koncertním miniturné, a to ve Zlíně.

Koncerty se pak uskuteční v Arcibiskupském zámku v Kroměříži 22. května, v Domě kultury v Uherském Brodě o den později. Vše vyvrcholí 30. května ve Zlíně. V parku Komenského ve 14 hodin začne veřejný happening v rámci akce ZUŠ Open 2017 za účasti Magdaleny Kožené a dalších osobností. O dvě hodiny později se uskuteční veřejná generálka koncertu v Kongresovém centru a vrcholem pak bude večerní koncert v devatenáct hodin. Všechny tyto akce jsou pro veřejnost zdarma.

Partnery projektu jsou ZUŠ Open 2017 (pořádá Nadační fond Magdaleny Kožené), Filharmonie Bohuslava Martinů ve Zlíně, 57. ZFF, v rámci kterého se závěrečný happening i koncert uskuteční a další.

Další informace: www.zuskazuska.cz, FB: festivalzuska

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám