Hlavní obsah

Umělce inspirovala Eiffelovka, studenty umělcův obraz. Vytvořili podle něj mozaiku

Novinky, Jana Slováková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Gustave Eiffel by se nejspíš divil. Předlohou díla studentů se stal obraz francouzského malíře Roberta Delaunayho, který byl fascinován Eiffelovkou. Studenti hodonínské průmyslovky podle něj vytvořili překrásnou mozaiku. Ta nyní zdobí stěnu klubovny vybudované přímo v budově hodonínské školy.

Foto: Jana Slováková

Vlevo: předloha: Robert Delaunay - Eiffel Tower Vpravo: studenti hodonínské průmyslovky při práci na mozaice podle předlohy.

Článek

V původním návrhu studentů technického lycea hodonínské průmyslovky na novou klubovnu byl plakát Eiffelovky. To stačilo studentům uměleckých oborů k tomu, aby vytvořili nové dílo.

Pod vedením svých kantorů Romana Šafránka a Jana Ševčíka se studenti umělecké průmyslovky dali do práce. A vzniklo opravdu nevšední dílo, které se velmi zdařilo.

"Je tam skryta spousta hodin práce a snažení, vytvořit pěknou mozaiku chce čas, preciznost, zkrátka není to vůbec jednoduché,” uvedl Roman Šafránek, jeden z kantorů umělecké průmyslovky v Hodoníně.

"Měli jsme sice nádhernou předlohu, ale o to je to těžší. Chcete se pak přiblížit co nejvíc naší inspiraci, což bylo dílo Roberta Delaunayho, a to není vždy snadné,” tvrdí Jan Ševčík, který věnoval novému dílu spoustu času.

Vznikla tak nová mozaika, kterou po sobě v budově hodonínské školy zanechají její studenti pro další generace svých následovníků.

Nová klubovna se postupně dokončuje a mozaika na její stěně nebude jediným dílem mladých a nadějných studentů střední průmyslové školy v Hodoníně.

Reklama

Výběr článků

Načítám