Hlavní obsah

Ulice Karviné pomáhají čistit nezaměstnaní

Novinky, Milan Haluška

Jaro naplno vypuklo a ulice Karviné je potřeba vyčistit. Prakticky denně jsou tak k vidění nejen pracovníci technických služeb, ale i více než stovka nezaměstnaných lidí z úřadu práce.

Foto: Město Karviná

Ilustrační foto

Článek

Jen samotné město na veřejné službě zaměstnává 32 lidí a technickým službám pomáhá skupina 70 veřejně prospěšných pracovníků. Od července jim navíc pomůže třicet dalších lidí.

Úklid města je celoroční, trvalý a v jeho ulicích je to znát. Karviná je tak svým způsobem stále zapojena do akce Ukliďme Česko, kterou zaštiťuje ministerstvo pro životní prostředí a jejíž termín byl stanoven na sobotu 18. dubna.

„Dobrovolná veřejná služba nám pomáhá uklízet černé skládky, kontejnerová stanoviště na sídlištích nebo exponovaná místa – parky (zámecký, lesopark Dubinu, park Bedřicha Smetany nebo Bažantnici), zahrádkářské osady, frekventované ulice a prostranství v centru nebo také okolí některých sběren. Město díky pomoci veřejné služby ušetřilo statisíce na likvidaci černých skládek – jen od začátku roku jsme takto odvezli šest tun černých odpadů z devíti míst,” připomněl náměstek primátora Lukáš Raszyk.

Na likvidaci černých skládek veřejná služba posílá minimálně 15 lidí jednou týdně, někdy i častěji. Celkově se při veřejné službě už v Karviné vystřídalo zhruba 340 nezaměstnaných.

Podle ředitele technických služeb Zbyňka Gajdacze nasadili v dubnu do ulic celkem 70 lidí z veřejně prospěšných prací a jsou stále v terénu.

„Část jich ještě uklízí třeba po zimě, většinu máme už rozloženou po celém městě, kde ve skupinách čistí všechna veřejná prostranství, úseky kolem cest nebo u domů. Tohle je nekonečná práce – dneska uděláte, zítra můžete dělat znovu, takže práce je a bude pořád dost,” říká Gajdacz s tím, že z úřadu práce se jim povedlo angažovat také koordinátorku pro veřejně prospěšné práce.

Technické služby mají také kompletně na starost úklid odlehlejších částí města – Louk nebo Dolů, tam kromě úklidu likvidují také černé skládky. Na začátku léta plánují technické služby přijmout dalších 30 lidí pro VPP.

Reklama

Výběr článků

Načítám