Hlavní obsah

Ukrývá strašínská jeskyně tajemství?

Novinky, Jan Kaše

Jeskyně poblíž šumavské obce Strašín se může pyšnit nejen pozoruhodnými mísovitými a hrncovitými prohlubněmi ve stropu, které jsou výsledkem chemické koroze vápence, způsobené kondenzovanou vodou, ale také záhadným podzemním jezírkem.

Foto: Jan Kaše

Vstup do strašínské jeskyně

Článek

Nenápadná šumavská vesnička Strašín a její malebné okolí ukrývá před zraky turistů a návštěvníků mnoho zajímavých míst a zákoutí. Jedním z nich je bezesporu jeskyně, která se nachází u silnice necelý kilometr před Strašínem, dokonale zahalená a maskovaná zdejší přírodou.

Tajná chodba na Rabí?

Ke Strašínsku se váže jedna zajímavá pověst, která hovoří o podzemním propojení této lokality a hradu Rabí.

„Lidé od nepaměti věděli, že na úpatí vrchu Na Palových je těsný otvor směřující do nitra vápencové skály. Pověst tvrdila, že jde o chodbu, která ústí až v 10 kilometrů vzdáleném hradu Rabí,“ uvádí se na stránkách www.strasin.com.

Tato pověst se zatím nepotvrdila, ale na druhou stranu ani nevyvrátila. Kromě toho pověstmi o podzemí Strašínsko oplývá - například o podzemním hadím království, ukrývajícím obrovský poklad, nebo o tajné chodbě, spojující pozůstatky údajně středověkého hradu se Zuklínem. Je tedy klidně možné, že odhalení velkého tajemství teprve přijde.

Záhada vody v jezírku

Vstupní otvor jeskyně je široký 6 metrů a 1,6 metrů vysoký a vchází se jím do hlavní síně, která je 23 metrů dlouhá, 12 metrů široká a v nejvyšším bodu 3 metry vysoká.

Síň se od vstupu pozvolna svažuje a v nejnižší části začíná podzemní jezírko, za kterým jsou pak ještě další prostory. Otázkou zůstává, odkud se voda v jezírku bere. „Hladina vody v jezírku kolísá v závislosti na výši srážek. Původ vody v jeskyni zůstává dodnes záhadou, dosavadní pokusy zjistit, odkud přitéká, skončily nezdarem.“ (www.strasin.com).

Ztracený šlechtic

Z hlavní síně vedou ještě další chodby. Západním směrem dosahuje délky cca 60 metrů, ale zajímavější je opačný, východní směr. Dvě chodby zde vedou do více než 80 dlouhého labyrintu těsných chodbiček a malých síní.

V minulosti prý do jeskyně vstoupil šlechtic, aby ji prozkoumal. Jeho odhodlanost dostat se co nejdále byla zřejmě tak velká, že v labyrintu ztratil orientaci. Již ho nikdo nikdy nespatřil.

„Když jsem byla malá, šla jsem s dalšími dětmi do jeskyně. Vzpomínám si, že jsme lezli po čtyřech v takovém labyrintu chodbiček. Na jednom místě náš kamarád uvízl a nemohl ani dopředu, ani dozadu. Museli jsme ho vytáhnout, bez naší pomoci by se z toho asi nedostal. V jeskyni jsme také úplně ztratili pojem o čase,“ uvedla Jarmila Ullrichová, místní rodačka.  

Na původně volně přístupné jeskyni se před deseti lety objevily bytelné mříže, neboť hrozilo, že nevhodným chováním lidí bude tento skvost zničen. Od letošního roku je možné v doprovodu průvodce, kterým je sám starosta Strašína Jan Helíšek, jeskyni opět navštívit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám