Hlavní obsah

Ukradenou sochu ze žďárského kláštera budou hledat o víkendu děti při krimihře

Novinky, Vratislav Konečný

Barokní detektivka pro děti je základem víkendových slavností na zámku ve Žďáru nad Sázavou, kde se stále něco děje. Akce bude v barokním hávu, nad vším bdí mistr světa v historickém šermu Jiří Kadeřábek, který předvede mnohé ze svého umění.

Foto: archiv zámku Žďár nad Sázavou

Barokní detektivka

Článek

Ve žďárském klášteře se stal zločin a je potřeba vypátrat pachatele. Dny otevřených zahrad konající se 27. a 28. května od 10 do 18 hodin v zámku ve Žďáru nad Sázavou nabídnou i detektivku.

Zločin v klášteře, ale bez mordu, ztratí se vzácná socha

„V našem klášteře se stal zločin a je potřeba vypátrat pachatele. Záhady mají děti rády, pokud je to zahaleno v historickém hávu, o to to pro ně bude napínavější. Chceme představit baroko skrze různá umělecká odvětví, ukázat, že to nemusí být nuda. To zjistí malí i velcí, kteří se zapojí do barokní detektivky, vyrobí si kostým, projedou se na lodičkách po rybníků a zblízka si prohlédnout šerm a další dovednosti, které se v 18. století učili šlechtici,“ vyjmenovala jen zlomek programu Lucie Herberová, marketingová ředitelka Zámku Žďár nad Sázavou.

Počasí přeje zahradám

Protože předpověď na víkend je příznivá, určitě se vám bude líbit v zámeckých zahradách, kde zazní barokní hudba a uvidíte i divadlo. Celý víkend budou veřejnosti přístupné privátní zahrady hraběnky Thamar Kinsky, která je otevírá jednou ročně.

„Zahrady představí Ferdinand Leffler, odborník známý z televize. Šerm předvede Jiří Kadeřábek, mistr světa v historickém šermu z roku 2008. Věřím, že si návštěvníci čas strávený u nás užijí. Čeká je i jarmark, workshopy, speciality z netradičních jedlých rostlin, zajímaví hosté, přednášky nebo procházka s botaničkou po hraběnčiných zahradách,” dodala Herberová.

Reklama

Výběr článků

Načítám