Hlavní obsah

Ukliďme svět - Ukliďme Česko v Uherském Hradišti

Novinky, Lenka Durďáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Duben je měsíc zasvěcený ekologii, vzdělávacím kampaním a letos se již potřetí bude konat celorepubliková akce Ukliďme svět – Ukliďme Česko. Díky Informačnímu centru pro mládež se v Uherském Hradišti letos už podruhé v sobotu 16. dubna zapojí dobrovolníci, školy i organizace, kterým na svém okolí záleží.

Foto: Archiv SDH Mařatice

Úklid SDH Mařatice

Článek

„Oproti loňskému roku jsme se letos rozhodli akci uspořádat ve více rovinách a oslovit daleko širší spektrum účastníků,” informoval Ing. Stanislav Blaha, předseda správní rady Regionu Slovácko, které provozuje Informační centrum pro mládež. Dodal, koho se ICM letos rozhodlo oslovit.

„První rovina jsou samozřejmě školy, se kterými Informační centrum pro mládež úzce spolupracuje během celého roku, okolí školy je chápáno i jako vizitka žáků. Je čistě na úvaze jakékoli hradišťské školy, zda se se svými žáky zapojí a širší okolí své školy uklidí, přesto nelze pominout, že právě výchova a vzdělávaní už v nejútlejším věku k šetrnému a ekologickému způsobu života je nejvíce efektivní,” řekl. Letos se k akci připojila ZŠ Za Alejí a Mesit střední škola, o. p. s.

„Druhá rovina je široká veřejnost, kdy bude v sobotu 16. dubna uklízena a čištěna Výšina sv. Metoděje a nejbližší okolí. Sraz bude v 8 hod v prostorách bývalého židovského hřbitova, pytle a sběrný kontejner bude zajištěn díky úzké spolupráci s Městem Uherské Hradiště,“ uvedl radní František Elfmark.

„Dobrovolníci by si měli vzít hlavně vhodné oblečení a pracovní rukavice a samozřejmě dobrou náladu,” upozornil radní za životní prostředí, který se již druhým rokem bude akce také účastnit. Koordinace na místě bude prováděna díky spolupráci s MS Korábek Mařatice-Sady-Vésky.

Letošní úklidové akce v Uherském Hradišti s předstihem zahájili dobrovolní hasiči z Mařatic, kteří využili počasí a uklidili okolí „panelky“ v délce 2 km od Mařatic na rozhlednu Rovninu. Podařilo se sesbírat více než 500 kg odpadu nejrůznějšího charakteru.

Jak hasiči sami uvádí: „Je s podivem, kolik odpadu jsou obyvatelé schopni vyvézt na černé skládky za jediný rok, zhruba stejné množství odpadu jsme ve stejné lokalitě sesbírali a vyvezli i v roce minulém.“

Pořadatelé děkují všem, kterým není stav okolí a životního prostředí lhostejný a přijdou 16. dubna pomoci uklidit Výšinu sv. Metoděje.

Reklama

Výběr článků

Načítám