Hlavní obsah

Úklid přírody v Chropyni: dobrovolníci vysbírali přes tunu odpadků

Novinky, Michal Pospíšil

Třicítka dobrovolníků se v sobotu zapojila do úklidu přírody okolo Chropyně. Společnými silami vysbírali přes tunu odpadků.

Foto: Michal Pospíšil

Společná fotografie účastníků letošního úklidu přírody okolo Chropyně.

Článek

Již potřetí se v Chropyni uskutečnil velký úklid přírody. Třicet dobrovolníků včetně rodičů a dětí se v rámci celostátní akce Ukliďme svět - ukliďme Česko zapojilo do sběru odhozených odpadků a černých skládek.

Úklid probíhal na nejvíce exponovaných místech, kterými vedou oblíbené vycházkové trasy, zejména kolem Zámeckého rybníka, na trase naučné stezky, u bývalých lázní, kolem rybníka Hejtman, na chropyňských loukách a podél toku Malé Bečvy a Svodnice.

Z celkového množství vysbíraného odpadu jednoznačně převažoval odpad komunálního charakteru, PET láhve a obaly od potravin. O čem tato situace svědčí? Je smutné, když lidé na vycházce za odpočinkem obdivují krásu přírody a přitom ji bezostyšně hyzdí odpadky, které jim "odpadávají" od ruky, zhodnotili situaci organizátoři úklidové akce. 

Stejný problém je však také u některých rybářů, kteří nejen že poškozují porosty podél Malé Bečvy, ale nejsou schopni si po sobě uklidit ani plechovky a kyblíky od krmiva a nástrah, přestože jim to přímo nařizuje rybářský řád.

I tak mají ale účastníci úklidu dobrý pocit z dobře vykonané práce. Po poledni a ukončení úklidu mohli společně posedět u táboráku a opéct pár chutných špekáčků, klobásek a výsledek akce zhodnotit.

Společnou úklidovou akci letos organizovali spolek Lužňáci, z.s., Moravský rybářský svaz - pobočný spolek Chropyně a Sbor dobrovolných hasičů Chropyně. Odvoz pytlů s odpadem zajistila Správa majetku města Chropyně. 

Všem, kteří se úklidu zúčastnili, patří velký dík. Doufejme, že i příští rok se tato dobrá parta lidí sejde ve stejně hojném počtu a přidají se k ní i ostatní spolky, které se letošního úklidu neúčastnily.

Reklama

Výběr článků

Načítám