Hlavní obsah

Ukázku mezigeneračního setkávání občanů Prahy představila akce v parku

Novinky, Lenka Žáčková

Každý, kdo přišel 21. září do pražského parku Lannova, si skvěle užil poslední letní den s Kulturně komunitním centrem Rybná. Bylo to o skvělé české zelenině, nové knize, trochu se i vzdělávalo, malovalo se, zazněla i vážná hudba, ale hlavně to bylo o skvělých lidech, prosluněném dnu a dobré náladě.

Foto: Archiv KKC Rybná

Martin Polačko a mandaly ze Šťastných salátů

Článek

Poslední letošní letní den se pro účastníky Setkání v parku II. jistě stal nezapomenutelným. Tolik zážitků na jediném místě si ani nedokážete představit. O gastro show se postaral Martin Polačko, který přímo čaroval se Šťastnými saláty a bio sýry z Bílých Karpat. Po celou dobu připravoval saláty, které řada účastníku do té doby ani neznala a přitom se pěstují nedaleko Prahy. Královna salátů Radka Šťastná vytvořila před zahájením speciální mandaly - stylově složeny ze salátů.

Partneři Kulturně komunitního centra Rybná jsou i odborníci na finance ze společnosti Plannet, kteří připravili pro tuto akci test. Za odpovědi měli vtipné odměny. Ten, kdo odpověděl správně, dostal lízátko, ale ten, kdo chybně, dostal rohlík. Proč? To na znamení, že se nechají snadno opít rohlíkem.

Workshop s Tokhim pohltil všechny, kdo se zapojili. Po 20 minutách, i když začátek nebyl úplně jednoduchý, se přece jen podařilo vyloudit z barevných trubek tóny, které velmi, ale opravdu velmi připomínaly známou melodii velkých autorů. Největší nadšení však přišlo při vyhození trubek do vzduchu.

V parku proběhly i křtiny. Jana Marešová vypustila do světa svoji knihu Nebojme se bát a u toho nechyběli kmotři Oldřich Lomecký a perkusionista Tokhi. Kmotřičkou byla Olga Roučková, první česká žena, která se postavila na start Rallye Dakar a přivezla bronz, který vybojovala za ženy ve své kategorii. Několik týdnů má tato křehká závodnice na svém kontě i první titul Mistra světa. Nechyběly ani sudičky od koní: Radka, Verunka a Daniela.

Zazněl i song pro Olgu „Ollie“ Roučkovou v podání Petra Kutheila, který vznikl na sklonku loňského roku, těsně před odjezdem na Dakar a sklidil velký úspěch. V průběhu dne dorazila ještě celá řada zajímavých osobností, například Romana Jákl Vítová a třeba i talentovaný zpěvák Jakub Vaňas a z našeho kulturně komunitního centra účastníci poznávali i operní divu Pavlínu Senič, která v centru vyučuje seniorky zpěv.

Svůj prostor dostal také spolek Seniorfitnes, který blíže představil Zdeněk Srba. Nadační fond Seňorina, jeho aktivity, samozřejmě kalendář pro rok 2019 a Aloisovy ponožky představila Eva Nohejlová. Dům Ronalda McDonalda, nadační fond, přiblížil veřejnosti Marek Šedivý.

Pro děti i dospělé byla k dispozici mobilní výtvarná dílna, kde si mohli všichni vyzkoušet celou řadu technik při malování na trička, tašky i při tvoření obrazu, kam všichni přidávali otisk svých prstů či dlaně, ale stejně nakonec děti všechny barvy promíchaly, a tak vzniklo další zajímavé dílo.

„Máme tady holčičku, které jsou 2 roky, ale je tu i naše návštěvnice komunitního centra, které je 92 let," potvrdila Marie Madejová, ředitelka pořádající organizace a koordinátorka Kulturně komunitního centra. 

Poděkovat se sluší všem, co dorazili a ještě o trochu více rodině Šťasných a Martinovi Polačkovi, Janě Marešové, zástupcům Plannet, Ekofarmě Javorník a dalším, kteří se podíleli na realizaci Setkání v parku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám