Hlavní obsah

Uherskohradišťská radnice svítí modře v rámci celosvětové akce věnované autismu

Novinky, Lenka Durďáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé i města na celém světě se 2. dubna zapojí do kampaně Light it up blue, v české variantě Česko svítí modře, k příležitosti Dne zvýšení povědomí o autismu. V Uherském Hradišti bude osvícená radnice, v pondělí 3. dubna v komunitní kavárně Cafe 21 proběhne osvětová kampaň pro ZŠ, MŠ a beseda.

Foto: Ilona Družbíková Hampalová

Uherskohradiš ´tká rdnice - Light up in blue

Článek

Společnou akci připravili pod záštitou starosty města Uherské Hradiště Ing. Stanislava Blahy žáci a pedagogové ZŠ a MŠ Uherské Hradiště, Šafaříkova (škola pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami) v prostorách komunitní kavárny Cafe 21 na Masarykově náměstí.

První připomínkou je samotné nasvícení radnice v Uherském Hradišti v modré barvě od pátku 31. března, které potrvá až do následujícího pátku 7. dubna. Na pondělní dopoledne je připraven program pro školy a školky, odpoledne od 17 hod navazuje beseda s rodiči a pedagogy dětí s autismem.

„Naše škola vzdělává průměrně patnáct žáků, u kterých byla diagnostikována některá z poruch autistického spektra. Práce s těmito žáky je velmi specifická a ne vždy jednoduchá. Ke každému z našich žáků je třeba přistupovat individuálně a výuku přesně přizpůsobovat jeho potřebám a možnostem vzdělávání,” uvedl Mgr. Karel Zerzáň, ředitel ZŠ a MŠ Uherské Hradiště, Šafaříkova.

V České republice žije podle odhadů na 200 000 osob s PAS (porucha autistického spektra). Autismus neovlivňuje život pouze jedné osoby, ale celé rodiny. Kvůli neinformovanosti se osoby s PAS a jejich rodiny potýkají s odsuzováním okolí, neochotou úřadů, neadekvátní zdravotní a sociální péčí a sociální izolací.

Autismus je celoživotní neurovývojové postižení. Důsledkem poruchy je, že dítě dobře nerozumí tomu, co vidí, slyší a prožívá. Nevyhodnocuje správně informace, které k němu směřují, a někdy reaguje nezvykle na běžné podněty. Postižení se projevuje především ve třech oblastech: komunikace, sociální chování – interakce, představivost – imaginace (stereotypní okruh zájmů).

Dílek puzzle symbolizuje fakt, že autisté vnímají jednotlivosti, jednotlivé informace, ale nedokážou si z nich sestavit správný celek (správný ve smyslu, co považuje za normální většinová populace).

Klíč pro komunikaci s lidmi s poruchou autistického spektra patří mezi dokumenty Vládního výboru pro zdravotně postižené občany. Jeho cílem je usnadnit komunikaci mezi veřejností a osobami s autismem.

Modrá barva symbolizuje komunikaci a sebevyjádření – obojí je u lidí s autismem ztížené.

Modré oblečení v tento den symbolizuje podporu pro šíření povědomí o autismu.

Další informace: www.nadejeproautismus.cz, www.autismus.cz, www.autistickedite.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám